Comisia Europeană va verifica planul de restructurare al companiei Blue Air, nu ajutorul dat de stat în pandemie, susține șeful Consiliului Concurenței

Comisia Europeană va verifica planul de restructurare al companiei Blue Air, nu ajutorul dat de stat în pandemie, susține șeful Consiliului Concurenței
Foto: Facebook/Blue Air

Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, a declarat vineri, în emisiunea Drumurile noastre, cu Ștefan Etveș, că planul de restructurare al companiei Blue Air va fi verificat de Comisia Europeană, nu ajutorul oferit de stat în companie. Acesta a precizat că este sceptic că Blue Air, aflată în insolvență va putea să își revină:

„Mi-e greu să îmi imaginez că acea companie poate să mai revină. Deja și reputația lor…s-au anulat bilete, nu au plătit, nu au mers, unii și-au recuperat banii, unii nu și-au recuperat.

România a nunțat-o că dă un ajutor Blue Air. Comisia a zis, bine. După care a zis că Blue Air nu are bani să plătească banii înapoi pe care i-a luat împrumut, trebuie să vină cu o restructurare. Atunci s-a trimis un plan de restructurare. Comisia spune că nu e convinsă de planul de restructurare. Normal că nu e convinsă pentru că firma e în insolvență. Asta e etapa lor procedurală, deschid și ei o investigație. Finalul e că vor spune că Blue Air nu se poate restructura și statul ar trebui să își recupereze banii, statul nu o să își recupereze banii și va fi o firmă pe care am reușit să o ajutăm și regret că nu am reușit să o ținem în viață.

Dacă ne uităm pe piață, principalele trei companii care erau folosite de pasagerii români erau Blue Air, Wizz Air și Ryanair. Tarom era pe locul patru înainte de pandemie. Tarom trece și el printr-un program de restructurare, nu îi va crește numărul de pasageri. În loc să avem trei companii pe care putea să le folosească românii, au rămas cu două. Cota de piață Blue Air s-a dus spre Wizz Air”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`