Comisia Europeană spune că „nu a primit niciun document oficial” de la România și Ucraina în privința canalului Bâstroe. Oficialii de la Bruxelles, vizită de lucru luni în țara noastră

Publicat: 05 03. 2023, 19:18
Foto simbol: Pixabay

Comisia Europeană a solicitat României și Ucrainei informații suplimentare despre situația actuală și despre „orice lucrări” pe canalul Bâstroe, iar oficiali ai Executivului comunitar vor veni luni în țara noastră într-o vizită de lucru, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei, potrivit Euronews România.

Reprezentanții Comisiei Europene susțin, într-un răspuns pentru Euronews România, că nu au primit „niciun document oficial de la niciuna dintre părți” în ceea ce privește situația de la canalul Bâstroe.

Totodată, Bruxelles-ul a anunțat că va organiza o vizită de informare „la nivel înalt în zonă, care va avea loc în următoarele săptămâni”, pentru „facilitarea dialogului dintre părți pentru o primă evaluare a situației”.

Oficialii Comisiei Europene, vizită de lucru luni în România pentru discuții privind canalul Bâstroe

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că luni va avea loc o vizită de lucru în România.

„Pot confirma că oficialii Comisiei Europene vor veni luni în România, unde se vor întâlni cu autoritățile și vor efectua o vizită de lucru. Nu vor face verificări tehnice, precum măsurători pe canale, dar vor colecta informații de la părțile implicate.

Acestea vor urmări facilitarea dialogului dintre părți, în vederea asigurării unei cooperări strânse între toate părțile și a unei bune implementări continue a culoarelor de solidaritate”, a declarat reprezentantul Executivului comunitar.

Instituția susține că ia măsuri pentru a ajuta România și Ucraina „să găsească soluții”.

„Comisia Europeană este conștientă de preocupările privind impactul potențial al lucrărilor de la Bystroe (Bâstroe, n.red) asupra biosferei Deltei Dunării, precum și de importanța pentru Ucraina a legăturilor de transport pentru a-și asigura importurile și exporturile.

Responsabilitatea de a verifica nivelul apei din canalul Dunării nu revine Comisiei Europene, nici de a determina adâncimea maximă admisă. Rețineți că filiala Kylia, care include Bystroe, nu este acoperită de TEN-T”, a spus Comisia Europeană, la solicitarea Euronews România.

România ar urma să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie, conform anunțului făcut săptămâna trecută de Ministerul Transporturilor.