Comisia Europeană roagă statele UE să permită călătoriile esenţiale în Marea Britanie, în contextul descoperirii noii tulpini de COVID-19

Comisia Europeană roagă statele UE să permită călătoriile esenţiale în Marea Britanie, în contextul descoperirii noii tulpini de COVID-19

În contextul în care tot mai multe țări și-au întrerupt zborurile spre și dinspre Marea Britanie, de teama noii tulpini a virusului COVID-19, Comisia Europeană le-a recomandat ţărilor Uniunii Europene să aibă o abordare coordonată în privinţa măsurilor aplicate în relaţia cu Marea Britanie, dar şi să permită deplasările esenţiale.

Statele membre UE, rugate să permită călătoriile esenţiale în Marea Britanie

„În contextul amplificării rapide a cazurilor de Covid-19 în zone din Anglia, din care o pondere mare o reprezintă o mutaţie a virusului, Comisia Europeană a adoptat astăzi o Recomandare privind o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi”,anunţă marţi Executivul Uniunii Europene, într-un comunicat.

Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate. Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare„, concluzionează Comisia Europeană.

Când se vor relua zborurile dintre Marea Britanie și România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 61 privind aprobarea introducerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

De luni, 21 decembrie, autoritățile din România au introdus RegatulUnit pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar carantinade 14ziledevine obigatorie pentru cei care intră în România. De asemenea, s-a instituit și suspendarea zborurilordin și către Marea Britanie peo perioadă de 14 zile din data de 21.12.2020 ora 19.00.

„Zborurile între Marea Britanie şi România se suspendă începând de luni, ora 19.00, iar persoanele care întră în România venind din Marea Britanie începând de la miezul nopţii de duminică întră în carantină de 14 zile. Sunt măsuri preventive, luate după discuţii cu prim-ministrul interimar. Măsurile sunt menite să prevină răspândirea în ţară a noii tulpini de COVID-19, având în vedere contagiozitatea cu aproape 70% mai mare decât ce a fost până acum”, a declarat și Raed Arafat, șeful DSU.

Astfel de măsuriau luat și alte state, precum Olanda, Belgia și Italia.

O nouă variantă deCOVID-19, cu 70% mai transmisibilă, identificată înMarea Britanie

Amintim, premierul britanic a anunțat sâmbătă cănoua tulpină de coronavirusidentificată în țară este cu până la 70% mai infecțioasă.

„Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem continua planurile de Crăciun aşa cum erau. Consider sincer că nu există altă alternativă”, a spusBoris Johnson, menționând că Londra și sud-estul Angliei, vor fi plasate într-un nou nivel de restricții, nivelul 4.

Începând de miercuri,Londraşi mai multe comitate învecinate vor trebui să-şi închidă barurile şi restaurantele, va fi limitată şi mai mult socializarea, dar şcolile rămân deschise.

De asemenea, persoanelor din zona 4 le vor fi interzise reunirile cu alte persoane în perioada Crăciunului. Ceilalţi englezi îşi vor putea vedea prietenii şi rudele doar o zi. Planurile iniţiale includeau o relaxare de cinci zile a restricţiilor.

„Am identificat o nouă variantă decoronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei. Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente.Trebuie să subliniez în acest stadiu că deocamdată nu există nimic care să sugereze că ar fi mai probabil ca această variantă să provoace o afecţiune gravă, iar ultimele date clinice arată că este foarte improbabil ca această mutaţie să nu răspundă unui vaccin”, a explicat ministrul britanic al Sănătăţii,Matt Hancock.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`