Comisia Europeană recomandă întârzierea unor reguli care i-au scos pe fermierii europeni în stradă, dar respinge introducerea taxelor de import pentru produsele din Ucraina

Comisia Europeană recomandă întârzierea unor reguli care i-au scos pe fermierii europeni în stradă, dar respinge introducerea taxelor de import pentru produsele din Ucraina
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Robin Van Lonkhuijsen

Comisia Europeană recomandă liderilor UE să întârzie introducerea unor reguli care impun fermierilor să păstreze o anumită cantitate de teren neproductiv sau neproductiv. Conform propunerii, regula nu s-ar aplica până anul viitor. Tot Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE.

Mai puține reguli pentru fermierii europeni

Opoziția față de regulile retragerii din circuitul agricol a alimentat parțial protestele fermierilor din Europa, în Franța, Belgia, Olanda, Germania, Spania, România și Italia.

„Propunerea Comisiei, trimisă astăzi statelor membre care o vor vota în cadrul unei reuniuni a comitetului, oferă un prim răspuns concret de politică pentru a aborda preocupările privind veniturile fermierilor. De asemenea, urmează solicitările prezentate de mai multe state membre în reuniunile consiliului pentru agricultură”, a spus comisia într-un comunicat.

Reacționând la anunțurile de astăzi ale Comisiei Europene cu privire la politica agricolă, premierul belgian, Alexander De Croo, a spus: „Sunt pentru o altă amânare. Mai puține sarcini administrative, adesea impuse de Europa. Și un preț corect pentru munca grea a fermierilor”.
Belgia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Ce se întâmplă cu importurile din Ucraina

Pe măsură ce protestele fermierilor continuă în diferite țări europene, există o discuție tot mai mare despre importurile din Ucraina.
Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE, dar a mai spus că va consolida protecția „pentru produsele agricole sensibile din UE”.

Așa-numitele Măsuri Comerciale Autonome (ATM) pentru Ucraina sunt în vigoare din iunie 2022.
Comisia a spus într-un comunicat că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele unuia sau mai multor state membre.

Pentru produsele cele mai sensibile – carne de pasăre, ouă și zahăr – este prevăzută o frână de urgență care ar stabiliza importurile la volumele medii de import în 2022 și 2023.

Aceasta înseamnă că, dacă importurile acestor produse ar depăși acele volume, tarifele ar fi reimpuse pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)