Comisia Europeană recomandă întârzierea unor reguli care i-au scos pe fermierii europeni în stradă, dar respinge introducerea taxelor de import pentru produsele din Ucraina

Comisia Europeană recomandă întârzierea unor reguli care i-au scos pe fermierii europeni în stradă, dar respinge introducerea taxelor de import pentru produsele din Ucraina
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Robin Van Lonkhuijsen

Comisia Europeană recomandă liderilor UE să întârzie introducerea unor reguli care impun fermierilor să păstreze o anumită cantitate de teren neproductiv sau neproductiv. Conform propunerii, regula nu s-ar aplica până anul viitor. Tot Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE.

Mai puține reguli pentru fermierii europeni

Opoziția față de regulile retragerii din circuitul agricol a alimentat parțial protestele fermierilor din Europa, în Franța, Belgia, Olanda, Germania, Spania, România și Italia.

„Propunerea Comisiei, trimisă astăzi statelor membre care o vor vota în cadrul unei reuniuni a comitetului, oferă un prim răspuns concret de politică pentru a aborda preocupările privind veniturile fermierilor. De asemenea, urmează solicitările prezentate de mai multe state membre în reuniunile consiliului pentru agricultură”, a spus comisia într-un comunicat.

Reacționând la anunțurile de astăzi ale Comisiei Europene cu privire la politica agricolă, premierul belgian, Alexander De Croo, a spus: „Sunt pentru o altă amânare. Mai puține sarcini administrative, adesea impuse de Europa. Și un preț corect pentru munca grea a fermierilor”.
Belgia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Ce se întâmplă cu importurile din Ucraina

Pe măsură ce protestele fermierilor continuă în diferite țări europene, există o discuție tot mai mare despre importurile din Ucraina.
Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE, dar a mai spus că va consolida protecția „pentru produsele agricole sensibile din UE”.

Așa-numitele Măsuri Comerciale Autonome (ATM) pentru Ucraina sunt în vigoare din iunie 2022.
Comisia a spus într-un comunicat că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele unuia sau mai multor state membre.

Pentru produsele cele mai sensibile – carne de pasăre, ouă și zahăr – este prevăzută o frână de urgență care ar stabiliza importurile la volumele medii de import în 2022 și 2023.

Aceasta înseamnă că, dacă importurile acestor produse ar depăși acele volume, tarifele ar fi reimpuse pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`