Taxele la importurile din Republica Moldova ar putea fi suspendate încă un an, după propunerea prelungirii suspendării de Comisia Europeană.
În final, dacă taxele vor fi suspendate, exporturile a șapte produse agricole din Moldova vor continua să fie liberalizate, printre care tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri, scrie G4Media.ro
Exporturile din Republica Moldova au avut de suferit în special după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât s-au bazat pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană. Măsurile comerciale autonome referitoare la Moldova sunt în vigoare de la 25 iulie 2022.
Comisia Europeană a propus joi, 1 februarie, reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în același timp protecția produselor agricole sensibile din UE.
Aceste propuneri urmează să fie examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
După ce Comisia Europeană a interzis importurile unor cereale din Ucraina în România, în mai 2023, Moldova a luat locul statului aflat în război ca sursă pentru importurile de grâu, floarea-soarelui și rapiță.
Potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică (INS), România a importat în luna iunie 2023 aproximativ 14,9 mii de tone de grâu din Republica Moldova, adică în jur de 36% din cele 41,3 mii de tone cât a cumpărat țara noastră în total.