Comisia Europeană propune introducerea portofelului digital. La ce folosește și ce acte pot fi stocate în el

Publicat: 03 06. 2021, 18:11
Foto: pixabay

Comisia Europeană (CE) a propus joi cadrul legal pentru portofelul digital (identitate digitală europeană), care va fi disponibil pentru toți cetățenii, rezidenții și oamenii de afaceri din UE, potrivitG4Media.

Cetățenii europeni vor avea posibilitatea să-și dovedească identitatea și să păstreze documente în format electronic în aceste portofele electronice. Ele pot fi accesate cu un simplu click de pe telefonul mobil, arată un comunicat al Comisiei.

Cetățenii europeni vor avea posibilitatea să acceseze servicii online cu identitatea digitală, care va fi recunoscută pe întreg teritoriul UE.

La ce folosește portofelul electronic

Portofelul digital va funcționa ca un act de identitate electronic, pe care cetățenii UE pot stoca date personale și documente oficiale, cum ar fi permise auto, rețete medicale sau diplome de studii.

Portofelul (e-wallet) nu este obligatoriu, ci va putea fi folosit de oricine dorește.

”Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru ce facem în țarile de origine fără costuri suplimentare, fie că vorbim despre închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar. Putem face asta într-un mod sigur și transparent. Așa că vom putea decide câtă informație dorim să împărtășim despre noi, cu cine și în ce scopuri”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană și-a propus să livreze un instrumentar tehnic care să poată fi folosit la introducerea portofelelor digitale până în luna octombrie 2022.