Comisia Europeană, nouă procedură de infringement împotriva României: Autorităţile de sănătate publică au mari întârzieri în furnizarea plăților către farmacii
Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement împotriva României. Statului român i se reproșează că nu aplică Directiva 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale. Este vorba despre plățile către farmaciile private pentru medicamentele eliberate pacienţilor, care sunt mult întârziate.
Statul român, în vizorul Comisiei Europene pentru că se achită de datorii cu întârziere
Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere României, reproșând autorităților române din domeniul sănătății publice că plătesc farmacile independente cu întârzieri semnificative pentru medicamentele eliberate pacienţilor prin sistemul naţional de asigurări de sănătate.
Directiva 2011/7 obligă statul să îşi plătească facturile în 30 de zile calendaristice, termenul putând fi extins până la maximum 60 de zile pentru entităţile publice care furnizează servicii de asistenţă medicală.
România are două luni la dispoziție pentru a remedia problema, altfel Comisia poate decide să emită un aviz motivat României, a doua etapă a procedurii de infringement, informează Agerpres.
Practic, ceea ce i se reproșează statului român e că întârzie plățile către farmaciile private pentru medicamentele eliberate pacienţilor, ceea le poate băga în faliment.
Bugetul CNAS, insuficient pentru nevoile spitalelor și farmaciilor
Amintim că la finele anului trecut a izbucnit un scandal de proporții în Sănătate, în contextul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu mai avea suficienți bani să trimită spitalelor.
Și plățile pentru farmacii pentru medicamentele decontate erau mult întârziate, motiv pentru care o parte dintre ele nu mai dădeau medicamente bolnavilor cronici. Problema a fost oarecum rezolvată temporar prin suplimentarea bugetului Casei, dar anul acesta a reapărut.