Comisia Europeană colectează date despre lupi și le-ar putea modifica statutul de protecție. Ursula von der Leyen: Concentrarea haitelor în unele regiuni a devenit un pericol real

Comisia Europeană colectează date despre lupi și le-ar putea modifica statutul de protecție. Ursula von der Leyen: Concentrarea haitelor în unele regiuni a devenit un pericol real
Image by René from Pixabay

Președinta Ursula von der Leyen a rugat autoritățile locale și comunitatea oamenilor de știință să transmită Comisiei Europene până la 22 septembrie date despre numărul lupilor și impactul lor, informații ce vor fi folosite pentru a decide în ce măsură trebuie modificat statutul de protecție „pentru a introduce, acolo unde este necesar, mai multă flexibilitate”, transmite AFP preluată de Barron`s.

Comisia Europeană ar putea modifica statutul de protecție în cazul lupilor

Președinta Comisiei Europene susține că revenirea haitelor de lupi în anumite zone ale Europei pune în pericol animalele și poate chiar oamenii.

Cândva, lupii au fost într-atât de vânați încât aproape că au dispărut din Europa, dar în 1950 țările au început să le acorde protecție legală. În prezent, populațiile de lupi sunt în creștere în mai multe regiuni.

„Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, și pentru oameni”, susține Ursula von der Leyen.

Ea susține că are și experiențe personale în ceea ce privește amenințarea reprezentată de lupi.

În septembrie 2022, un lup s-a strecurat pe proprietatea familiei sale dintr-o zonă rurală din nordul Germaniei și i-a ucis un ponei.

Totuși, ecologiștii care militează pentru conservarea mediului au salutat revenirea populațiilor mai sănătoase de lupi în munții și pădurile Europei, considerând prădătorul parte a lanțului trofic natural.

Directiva UE pentru habitat, adoptată inițial în 1992, le conferă lupilor protecție. Pe de altă parte, legislația poate fi amendată la nivel local și național, iar Ursula von der Leyen a îndemnat „autoritățile să ia măsuri acolo unde este necesar”, adăugând: „Într-adevăr, actuala legislație UE le permite deja să o facă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie