Comisia Europeană anunță crearea unor „centre naționale de verificare a informațiilor”: „Avem nevoie de o societate rezilientă și critică”

Publicat: 30 06. 2020, 21:10
foto: Facebook

Comisia Europeană anunță crearea unor „centre naționale de verificare a informațiilor” și a lansat, marți, o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane de euro, pentru a-și consolida sprijinul acordat celor care verifică veridicitatea informațiilor și cercetătorilor, ca parte din planul de acțiuni pentru combaterea dezinformării.

„Avem nevoie de o societate rezilientă și critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre și, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media liberă și independentă, verificatorii veridicității informațiilor și cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naționale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăți capacitatea de a înțelege răspândirea dezinformării online”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinta pentru valori și transparență, potrivit comunicatului emis marți de către Comisia Europeană.

Comisia Europeană anunță crearea unor „centre naționale de verificare a informațiilor”. Comunicatul Bruxellesului

Astăzi, 30 iunie, Comisia lansează o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane EUR pentru a-și consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicității informațiilor și cercetătorilor, așa cum este prevăzut în recentaComunicare comunăpentru consolidarea acțiunilor împotriva dezinformării.

Aceasta va extinde sfera de acțiune aObservatorului european al mass-mediei digitaleprin instituirea unor centre naționale de verificare a informațiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare și impactul acestora asupra societății, vor promova educația în domeniul mass-mediei și vor monitoriza politicile platformelor online.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Avem nevoie de o societate rezilientă și critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre și, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media liberă și independentă, verificatorii veridicității informațiilor și cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naționale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăți capacitatea de a înțelege răspândirea dezinformării online.”

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a adăugat: „Salut lansarea acestui apel pentru a înființa centre naționale de verificare a informațiilor pentru a sprijini și a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale. Informațiile false și înșelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informațiilor false nu numai la nivelul UE, ci și la nivel național.”

Observatorulși-a început activitatea la 1 iunie 2020și susține crearea și dezvoltarea unei comunități multidisciplinare formate din verificatori ai veridicității informațiilor, cercetători din mediul academic și alte părți interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online. Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înțelegere a actorilor relevanți și a dinamicii dezinformării, precum și a impactului acestora asupra societății. Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanțare alMecanismului pentru interconectarea Europei. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 5 noiembrie 2020. Pentru mai multe informații, accesați acestlink.

Pandemia de coronavirus a readus în prim-plan dezbaterile privind nevoia de combatere a dezinformării

Combaterea dezinformării a devenit un subiect tot mai intens dezbătut pe fondul pandemiei de coronavirus, când Rusia și China au fost acuzate de actori politici din mai multe state membre NATO că ar încerca să își promoveze interesele prin linii de discurs de tip fake news, ca parte din planurile de a crea sau, după caz, de a accentua faliile dintre partenerii spațiului euroatlantic.

SUA și Marea Britanie sunt doar câteva dintre țările occidentale care au acuzat cele două națiuni estice că încearcă să profite de criza COVID-19 pentru promovarea propriei agende. Totuși, acuzații similare au existat și în România, unde eurodeputatul PMP Eugen Tomac a anunțat că partidul pe care îl conduce va propune Parlamentului să condamne formal dezinformarea pusă în scenă de Moscova, subliniind că„știri false în limba română pe subiecte de sănătate, produse în laboratoarele de la Kremlin, reprezintă una dintre cele mai grave și periculoase agresiuni la adresa țării noastre după Războiul Rece”.