Comisia de la Veneția, lovitură pentru Tudorel Toader: NU este obligatoriu pragul la abuzul în serviciu, iar dacă acesta se introduce NU este vorba de prag financiar

Comisia de la Veneția, lovitură pentru Tudorel Toader: NU este obligatoriu pragul la abuzul în serviciu, iar dacă acesta se introduce NU este vorba de prag financiar
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia de la Veneția lansează bomba: NU este obligatoriu pragul la abuzul în serviciu, iar dacă acesta se introduce NU este vorba de prag financiar! Jurnalistii de la „Adevărul" au primit acest răspuns chiar din partea Comisiei în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei.

Eroarea de interpretare a raportului Comisiei de la Veneţia s-a transformat acum într-o obligaţie impusă Parlamentului de a reglementa un prag financiar pentru prejudiciile produse prin infracţiunea de abuz în serviciu. La solicitarea ziarului „Adevărul", Comisia de la Veneţia a clarificat sfera de aplicare a raportului şi sensul concluziilor pe care le-a avut în vedere la întocmirea acestuia.

"Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu", „exces de autoritate" şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice, etc. Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere", se arată în răspunsul forului european.

Astfel, Comisia de la Veneţia, în celebrul raport din 2013 atât de mult citat de către ministrii Justiţiei Toader şi Iordache, se referă de fapt la două lucruri cu totul diferite. În primul rând acesta vizează exclusiv miniștrii, nu toți funcționarii publici. Și doi, pragul înalt la care se referă raportul nu este unul financiar, ci se referă la natura faptei pe care un ministru o poate comite și să atragă sancțiuni penale.

În schimb, Florin Iordache, prin celebrul OUG13, a înţeles că raportul Comisiei se referă la un prag financiar. De aceea a pus pragul de 200.000 de lei pentru abuz în serviciu. Şi urmaşul său, Tudorel Toader, avea de gând să impună un prag pentru abuz. Rămâne de văzut însă dacă, după lămuririle emise de Comisia de la Veneţia, vor mai lua în considerare acest prag.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`