Comisia de la Veneţia: În România va fi nevoie să fie legiferat un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile. E necesar să fie respectat principiul nediscriminării
Thomas Marketer, secretarul general al Comisiei de la Veneția, a vorbit, la Conferinţa internaţională despre rolul dintre putere şi opoziţie într-un stat democratic, despre necesitatea legiferării în România a parteneriatului civil, informează Adevărul.
Acesta a subliniat că, potrivit deciziilor CEDO, parteneriatul civil pentru persoane de același sex va trebui legiferat, pentru a fi respectat principiul nediscriminării.
”Nu avem un standard european comun privind definirea căsătoriei. În multe ţări, căsătoria este între bărbat şi femeie, la fel şi în România, prin Codul civil. În alte ţări, căsătoria dintre homosexuali este permisă. Noi, la Comisia de la Veneţia, nu am avut de-a face cu această situaţie, dar trebuie să ne bazăm pe standarde europene.
Potrivit deciziilor CEDO, este necesar să fie respectat principiul nediscriminării, ceea ce înseamnă că în majoritatea ţărilor va fi nevoie să fie legiferat un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile", a declarat Marketer, citat de Adevărul.
La rândul ei, Laura Ștefan, director executiv Expert Forum, a declarat că este sceptică în legătură cu sănătatea demersului Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției, în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie.
”Sunt sceptică cu privire la sănătatea acestui demers. Boala de a restrânge a drepturile unor minorităţi există în zona Europei de Est, mai ales prin procedura referendară”, a declarat Laura Ștefan.