României îi lipsește un plan finalizat pentru a rezolva problema gropilor de gunoi și a managementului deșeurilor, ceea ce îngreunează atragerea investițiilor suplimentare necesare și cheltuirea eficientă a sumelor alocate, a afirmat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu pentru Agerpres.
„Situaţia cu managementul deşeurilor este destul de complicată şi necesită investiţii suplimentare, mecanisme de prevenire a deşeurilor, separare şi capacităţi de management al deşeurilor care pot fi construite numai cu investiţii. Dar pentru a atrage acele investiţii şi pentru ca banii publici să fie bine cheltuiţi trebuie să ai un plan”, a declarat oficialul european.
Întrebat dacă României îi lipsește un plan pentru a rezolva problema gropilor de gunoi şi managementului deşeurilor, el a confirmat: „Da, trebuie încă să fie îmbunătăţit şi cred că gropile de gunoi nu au viitor în Europa şi în special într-o ţară atât de frumoasă ca România”.
Totodată, întrebat care consideră că este cea mai mare problemă de mediu cu care se confruntă România și cum gestionează țara noastră acest impas, Virginijus Sinkevicius a explicat: „Este foarte greu să aleg una singură dintre ele, pentru că aceste chestiuni sunt interconectate. De exemplu, calitatea aerului. Este o chestiune importantă pentru că are impact direct asupra sănătăţii cetăţenilor din România şi pune presiune suplimentară asupra bugetelor voastre de sănătate şi asigurări sociale şi aşa mai departe. Trebuie făcut mult mai mult nu numai la nivel naţional guvernamental, ci şi regional”.
„Tăierile ilegale de păduri. Este un lucru care trebuie abordat. Nimeni nu spune că activităţile forestiere trebuie oprite, nu, dar trebuie făcute după reguli clare. Şi atunci dacă are loc o tăiere ilegală, care este o infracţiune, atunci sistemul judiciar trebuie să fie foarte clar şi cei care au comis infracţiunea trebuie să fie pedepsiţi, nu să fie lăsaţi să plece. Dacă iei calitatea apei, cred că este extrem de important şi cu adevărat de neconceput că unele părţi ale ţării nu au acces la apă curată”, a adăugat comisarul european pentru mediu.