Colonii de furnici roșii de foc invazive au fost găsite în Italia, iar experții avertizează că ele s-ar putea răspândi rapid în toată Europa

Publicat: 11 09. 2023, 22:53

Cercetătorii su identificat 88 de cuiburi de specii non-native invazive distructive lângă Siracuza, în Sicilia. Specia de furnici non-indigene invazive s-a stabilit în Italia și s-ar putea răspândi rapid prin Europa în Marea Britanie, cu încălzirea globală, avertizează un studiu.

Furnica roșie de foc poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe matci

Furnica roșie de foc, Solenopsis invicta, are o înțepătură puternică, dăunează culturilor și poate infesta echipamente electrice, inclusiv mașini și computere.

Coloniile atacă nevertebrate, vertebrate și plante mai mari, distrugând plantele native și se luptă cu furnicile, insectele și ierbivorele native în competiție pentru hrană.

Furnica roșie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin comerțul uman din America de Sud nativă în Mexic, Caraibe, Australia și SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

Conform analizelor genetice dintr-un studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau SUA.
În Europa, furnica a fost găsită anterior în produse importate din Spania, Finlanda și Țările de Jos, dar stabilirea ei în sălbăticie pe continent nu a fost niciodată confirmată până acum.

Australia cheltuiește 400 de milioane de dolari pentru eradicarea acestei specii de furnici, dar guvernul său a fost criticat pentru că nu a acționat suficient de decisiv pentru a elimina specia. Noua Zeelandă este singura țară care a eradicat cu succes furnica roșie de foc după ce a apărut în țară în 2001.

În clima actuală, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru aceasta, inclusiv orașe mari precum Londra, Paris, Roma și Barcelona. Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru specie și va ajuta la răspândirea acesteia în Europa.

Orașele de coastă mediteraneene sunt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile lor maritime ar putea facilita răspândirea acesteia.