Colonelul Alin Mastan a fost împuternicit, marți, în funcția de șef al Jandarmeriei Române. Mastan a ajuns la conducerea instituției după ce mandatul lui Bogdan Enescu a expirat.
”Având în vedere că la data de 19.10.2020 a expirat împuternicirea în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a colonelului Enescu Bogdan, începând cu data de 20.10.2020, prin ordin al ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela, colonelul Mastan Alin, prim adjunct al Directorului General al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a fost împuternicit să exercite atribuţiile funcţiei de inspector general al Jandarmeriei Române. De asemenea, cu aceeași dată, ministrul afacerilor interne a dispus împuternicirea în funcția de prim-adjunct al inspectorului general și șef al Statului Major a colonelului Uzlău Liviu, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din I.G.J.R”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.
Alin Mastan a condus, până în februarie 2017, Serviciul Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj. Ulterior, acesta a fost detașarât la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. De altfel, colonelul Mastan s-a aflat în fruntea Jandarmeriei Capitalei în timpul protestului din 10 august 2018, însă nu a coordonat efectiv intervenția pentru că în acea perioadă ar fi fost în concediu. El a fost audiat ca martor în dosarul violențelor din 10 august.
Alin Mastan îlînlocuiește la conducerea Jandarmeriei Române pe colonelul Bogdan Enescu al cărui mandat a expirat. Amintim în acest context că Enescu este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru că și-ar fi declarat din pix mai multe ore suplimentare în perioada stării de urgență. Alături de acesta sunt urmăriți penal și Ionuț Cătălin Sindile șiConstantin Florea. Cei trei sunt acuzați că au încasat aproape 80.000 de lei în contul unorore suplimentare pontate ilegal.
Procurorii DNAsusțin că, în cursul acestui an, cei trei au încasat „79.852 de lei reprezentândore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dipoziție a șefului ierarhic superior și fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate”.
Bogdan Enescu ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată și centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar și ar fi încasat drepturi bănești în sumă de 36.068 lei, reprezentândore suplimentare. Acesta ar fi fost date fără respectarea prevederilor legale, fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de șeful ierarhic superior și fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate.
Citat la DNA pentru a da declarații, Bogdan Enescu a declarat că își dorește ”să se facă lumină în acest caz”.
„Am discutat cu procurorul de caz. Cercetările în caz continuă și se va face lumină fără nicio problemă în acest caz. Vă pot spune că îmi doresc să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situație benefică, nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul, și instituția, și eu personal, ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenție de a ascunde adevărul sau alte situații care pot conduce la clarificarea acestui caz”, a spus Bogdan Enescu.