Coloana de camioane de la Vama Siret se întinde pe 25 de kilometri. Autoritățile române și ucrainene dau vina unele pe altele. Soluțiile convenite de șeful CJ Suceava și guvernatorul regiunii Cernăuți (VIDEO)

Publicat: 19 12. 2022, 16:57
Actualizat: 27 12. 2022, 10:27
Captură Video: YouTube

Coloana de camioane care aşteaptă să iasă din ţară pe la Vama Siret e de 25 de kilometri. Timpul de așteptare pentru ieşirea din România este de 900 de minute, iar pentru intrare de 120 de minute. Poliția de Frontieră Suceava spune că lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere, iar „fluidizarea traficului depinde într-o mare măsură și de capacitatea autorităților ucrainene de a prelua camioane”.

Gheorghe Flutur (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a cerut guvernatorului de la Cernăuţi o întâlnire de urgenţă pentru găsirea de soluții și pentru a clarifica „ping-pong-ul răspunderii”, după ce partea ucraineană a acuzat o lentoare a procesării tirurilor în Vama Siret. După discuții, Flutur a anunțat soluțiile convenite cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk.

Poliția de Frontieră Suceava spune că lucrează la capacitate maximă în Vama Siret

„Poliția de Frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere a frontierei. Precizez că pe lângă atribuțiile și activitatea Poliției de frontieră, pentru ieșirea din țară a automarfarelor trebuie îndeplinite cumulativ toate celelalte condiții și trebuie trecute celelalte controale care intră în atribuția altor instituții, independente de cea a Poliției de Frontieră. În punctul de trecere a frontierei vorbim de un control multiplu: fito-sanitar, vamal, sanitar-veterinal, al rovinietei, al greutății camioanelor. Fluidizarea traficului depinde într-o mare măsură și de capacitatea autorităților ucrainene de a prelua camioane.

Noi lucrăm la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere. Vorbim de șase artere pe sensul de intrare și trei pe sensul de ieșire. Am informat participanții la trafic că din 10 noiembrie a fost redeschis punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus”, a declarat Alina Petraru, purtătoare de cuvânt a Poliției de Frontieră Suceava, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Autoritățile române și ucrainene dau vina unele pe altele pentru blocajul din Vama Siret

Gheorghe Flutur (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a cerut să discute cu guvernatorul de la Cernăuţi, „mai ales că în ultima perioadă coada de tiruri în judeţul Suceava a ajuns la 20 km zilnic şi creează un mare disconfort celor din judeţul Suceava, dar şi celor aflaţi în trafic”.

„Nu sunt de acord cu acest ping-pong al răspunderii”, a mai precizat şeful CJ Suceava, după ce ucrainenii au acuzat o lentoare a procesării tirurilor în Vama Siret.

Flutur, despre soluțiile convenite cu guvernatorul regiunii Cernăuți

La finalul discuției cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, Gheorghe Flutur a anunțat soluțiile convenite.

„În primul rând am vrut să lămuresc situația de la Vicovu de Sus – Crasna, pentru că de multe ori șoferii cu tirurile goale refuză să meargă pe acolo invocând că sunt niște locuri cu probleme. M-am convins astăzi că nu sunt, chiar dacă undeva în interiorul Ucrainei, la 7 kilometri, la trecerea de la beton la asfalt, sunt niște serpentine, dar care sunt întreținute și pot merge pe acolo. Am înțeles că în orașul Storojineț e undeva o curbă la 90 de grade, dar e practicabilă și nu e nici o problemă. Și atunci o să rugăm poliția de la Suceava să dirijeze tirurile goale prin zona Vicovu de Sus – Crasna ca să fluidizăm traficul”, a declarat Flutur, potrivit Monitorului de Suceava.

În plus, s-a convenit ca împreună cu Poliția Suceava să fie formate coloane de câte 30 de cisterne de combustibili care să fie aduse pe o bandă separată în vamă pentru a le face formalitățile, care sunt mult mai simple pentru aceste transporturi.

„De asemenea, colegii din partea ucraineană au promis că măresc schema de funcționari din vamă pentru a ne duce undeva în 24 de ore la 500-600 de tiruri. Asta ar însemna că într-o zi și jumătate, în două zile am putea procesa această coloană de tiruri pe care noi o avem aici”, a mai afirmat șeful CJ Suceava.