#Colectiv: "Când invocă legea ca să refuze accesul părinților la dosarele copiilor morți din cauza bacteriilor din spitale, medicii uită că ei au încălcat primii legea"

#Colectiv: "Când invocă legea ca să refuze accesul părinților la dosarele copiilor morți din cauza bacteriilor din spitale, medicii uită că ei au încălcat primii legea"

Cel puţin 13 victime ale incendiului de la Colectiv au murit în spitale din cauza infecţiilor nosocomiale. Verdictul dat de medici în toate cele 13 cazuri a fost unul sec: septicemie.

Între timp, zeci de părinţi cer de la spitale dosarele copiilor morţi în tragedia din 30 octombrie. Se lovesc, însă, ca de un zid de refuzul spitalelor, dezvăluie jurnalistul Cătălin Tolontan.

Toate informaţiile privind starea de sănătate a pacientului sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia, în situaţia în care pacientul nu şi-a dat consimţământul explicit cu privire la comunicarea acestor informaţii sau dacă legea o cere în mod expres. Având în vedere normele legislative mai sus invocate, precum şi faptul că nu există consimţământul expres al pacientului cu privire la comunicarea informaţiilor medicale, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată favorabil”, suna răspunsul managerului Păltineanu de la spitalul Bagdasar-Arseni către părinți lui Bogdan Istrate, un tânăr decedat după incendiul din clubul Colectiv, scrie tolo.ro.

În certificatul constatator al decesului, în dreptul cauzei care a declanşat „insuficienţa multiplă de organe şi sisteme” este trecut „stare septică”.

Părinții lui Bogdan au postat rezultatele primite de la medici pe Facebook.

Sorin Paveliu, medic și membru al Societății Academice din România (SAR), deschide o altă perspectivă în cazul dosarelor ținute secrete de către spitale.

Puțină lume știe, dar există o obligație a spitalelor de a obține, încă de la internare, acordul pacienților pentru a le furniza lor sau unor terți informații despre starea de sănătate. Pacienții pot delega dreptul de a avea acces la dosare altei persoane”, a declarat Paveliu pentru Gazeta Sporturilor.

El amintește că SAR, împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, a reușit să determine Ministerul Sănătății să adauge această prevedere de desecretizare a fișei pacienților în normele de aplicare a Legii drepturilor pacienților.

Încă o dată: e vorba de obligația spitalelor de a-i informa pe pacienți în momentul internării că au dreptul de a permite accesul părinților sau al altcuiva la dosare”, punctează Paveliu.

Cînd invocă legea ca să refuze accesul părinților și să apere secretul dosarelor, spitalele uită că ele au încălcat primele legea dacă n-au făcut acest lucru”, adaugă acesta.

Spitalele nu vor să comenteze acest caz. Unul dintre șefi a declarat totuși pentru Gazeta Sporturilor că „dosarul este un document medico-legal și legea ne-ar pedepsi dacă l-am oferi cuiva, fie și părinților”.

Întrebat dacă știe că totuși normele le cereau să-i informeze pe pacienți și să le ofere posibilitatea să indice un om care să aibă acces la datele medicale, respectivul oficial a spus că „din câte știu eu, nu există această practică”.

“Acum vă este frică de faptul că veți fi făcuți răspunzători de complicitate la crimă, stimați manageri?”, întreabă părinții lui Bogdan.

Bogdan Istrate era din Galaţi şi pe 10 ianuarie ar fi împlinit 23 de ani. Era masterand la ASE, la „Analiza Afacerilor și Controlul Performanței Întreprinderii” și avea un site de coaching, excellencecoaching.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`