Codul rutier s-ar putea schimba! Din ce motiv ar putea rămâne șoferii români fără permis

Codul rutier s-ar putea schimba! Din ce motiv ar putea rămâne șoferii români fără permis
Sursa Foto: Pixabay.com

De curând, Ministerul Afacerilor Interne a făcut o nouă propunere de modificare a Codului Rutier, potrivit căreia șoferii a căror sănătate mintală ridică semne de întrebare vor putea fi trimiși la psiholog.

Astfel că, în cazul în care specialistul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, acesta va putea anunța poliția rutieră, iar în cele din urmă permisul de conducere va fi retras de autorități.

Vești proaste pentru șoferii români!

Proiectul de ordonanță de urgență, inițiat de MAI, introduce modificări în Codul Rutier în capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”

Cu toate că în prezent normele legislative se referă numai la afecțiunile fizice, aceste modificări propuse de minister introduc prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor.

Mai exact, va fi introdusă o procedură asemănătoare celei existente acum pentru afecțiunile fizice, conform căreia un medic care are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului pe care îl consultă trebuie să îi recomande acestuia un consult care are ca obiect evaluarea sa psihologică, norma pornind de la premisa că eventualele tendințe spre agresivitate ori tendința spre încălcarea normelor rutiere vor putea fi identificate de către un practician psiholog, notează  avocatnet.ro.

Ca atare, medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialist: „orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”.

Atunci când psihologul constată că șoferul este inapt să conducă, acesta este obligat să informeze poliția rutieră despre diagnosticul său. Poliția va retrage permisul de conducere al șoferului și îl va informa pe acesta în acest sens de îndată. Totodată, persoana căreia i se retrage permisul nu va mai avea dreptul să conducă și va trebui să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:24 - Băsescu o susține pe Lasconi în cursa prezidențială: Este onestă, liberă și sincer apropiată de oameni / Ideea că trebuie să știi tot ca un președinte, înainte de a fi președinte, este absurdă
17:20 - Prețuri uriașe la mâncare la Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă preparatele tradiționale
17:19 - Marius Pașcan, după ce UEFA a decis că România a câștigat meciul cu Kosovo: E o decizie corectă. Ieșirea asta, așa, intempestivă de pe teren este ca și cum ți-ai face tu dreptate singur (VIDEO)
16:57 - Reacția Oanei Lasconi după prestația mamei sale la dezbaterea electorală: „Vă spun sincer” / Comentarii tranșante despre contracandidați
16:53 - Oana Țoiu (USR), despre softul Casei de Pensii care nu funcționează: “Este revoltător! 2 milioane și jumătate de euro ar fi trebuit să fie la pachet cu mentenanță, cu actualizare” (VIDEO)
16:43 - Care este cea mai scumpă stradă din lume. Chiria pe metrul pătrat este 20.000 de euro
16:28 - Tiberiu Ivancea, șeful Poliției Sibiu, va fi audiat joi la DNA. Acuzațiile procurorilor
16:20 - Newsweek: La ce temperatură trebuie băut vinul? Care e diferența esențială dintre vinul roșu și cel alb
16:18 - Accident în lanț, în Constanța. Trei răniți, printre care și o tânăra care se afla la orele de condus
16:12 - E oficial! UEFA a decis că România a câștigat cu 3-0 meciul cu Kosovo / Federația Română de Fotbal, sancționată dur din cauza comportamentului suporterilor