În total, zece persoane și-au pierdut viața în România din cauza hipertermiei, în perioada codului roşu de caniculă, potrivit B1 TV.
Numărul apelurilor la 112 a fost ridicat în toată această perioadă. Medicii atrag atenția că oamenii care se expun mult timp temperaturilor ridicate și nu se hidratează riscă să facă hipertermie și să ajungă într-o situație în care să nu mai poată fi salvați.
Nici schimbările bruște ale valorilor în termometre nu sunt bune. Meteorologii anunță că vremea schimbă foaia, iar temperaturile scad și cu 10 grade în următoarele trei zile.
De asemenea, România este una dintre cele mai afectate țări din UE de secetă. Din datele USDA, România va ajunge anul acesta la o producție de 10,8 milioane de tone de porumb, de pe 2.316.000 hectare.
În schimb, ultima prognoză a UE ( din 26 iunie) indică pentru România o producție 10,5 milioane de tone de pe 2.331.000 hectare, ceea ce înseamnă o scădere cu 11,2% față de media ultimilor cinci ani.
În luna mai, UE estimase că fermierii români vor ajunge la o producție totală de 10,9 milioane de tone. În 2023, din datele INS, producția de porumb a țării a fost de 8,5 milioane de tone de pe 2.373.000 de hectare.
„Căldura și uscăciunea din sud-estul Europei au afectat deja porumbul. Datele obținute prin satelit arată zone cu producții reduse de-a lungul Văii Dunării din România și Bulgaria și, de asemenea, în Bazinul Panonic, care acoperă Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și estul Croației.