Codruț Sereș și Zsolt Nagy, audiați în dosarul privatizărilor strategice

Publicat: 05 01. 2012, 10:27
Foto: emaramures.ro

Un nou termen are loc joi în dosarul privatizărilor strategice. Codruț Sereș, fost ministru al Economiei şi mâna dreaptă a lui Dan Voiculescu, și Zsolt Nagy, fost ministru al  Comunicaţiilor, sunt acuzați de procurori că ar fi utilizat pozițiile pe care le ocupau în Guvern pentru a favoriza anumiți concurenți într-o serie de dosare de privatizare de mare importanță.

Anchetatorii susțin, în dosarul „Privatizarile strategice”, că faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept trădare.

Fostul ministru PC al Economiei și Comerțului, Codruț Sereș, și fostul ministru UDMR al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy sunt acuzaţi că au constituit sau au aderat la un grup infracțional cu caracter transnațional, din care au facut parte și deja celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea și Mihai Radu Donciu, judecați pentru spionaj într-un alt dosar.

Concret, cei doi demnitari sunt acuzaţi că ar fi furnizat in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 informații confidențiale despre o serie de licitații organizate de minister pentru consultanța sau privatizarea unor societăți, precum Electrica Muntenia Sud, Romaero București șiAvioane Craiova sau SN RadioComunicații SA.

Totodată, Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy ar fi încercat să distorsioneze vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom și să influențeze rezultatul unei licitații privind alegerea consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.

În august 2008, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Codruț Sereș, și în martie 2009, cei doi foști miniștri au fost trimiși în judecată. Declarațiile celor doi au rămas nechimbate pe tot parcursul procesului. Codruț Sereș susține că este nevinovat, iar Zsolt Nagy acuza ca este vorba de o razbunare politică.

În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi Kerekes Gabor, fost secretar de stat ăn Ministerul Comunicațiilor, Mircea Calin Flore, cetățean româno-englez, cehul Susak Michal şi un cetăţean turc, Mustafa Oral.