Codruț Șereș, pus sub control judiciar în dosarul privatizărilor strategice: Mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Kerekes

Publicat: 15 10. 2014, 17:11
Foto: cotidianul.ro

Completul ICCJ care judecă dosarul privatizărilor strategice a stabilit, miercuri, măsura controlului judiciar în cazul fostului ministru Codruţ Şereş şi al altor trei inculpaţi, în timp ce pentru Gabor Kerekes, care este plecat din ţară, a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, informează Mediafax.

În afara lui Şereş, au fost puşi sub control judiciar Zsolt Nagy, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Procurorii DIICOT ceruseră instanţei ca în cazul celor patru să fie luată măsura arestului la domiciliu.

Măsurile preventive au fost dispuse după ce instanţa supremă a constatat că Gabor Kerekes, inculpat în dosar, a plecat din ţară, deşi era sub control judiciar. Kerekes a transmis recent instanţei un email prin care a anunţat că pleacă în Germania, ataşând scrisori electronice şi copia unui bilet de întoarcere.

Tot miercuri, completul care judecă dosarul a stabilit ca dezbaterile finale în dosarul privatizărilor strategice să aibă loc în 26 noiembrie, când vor fi ascultate pledoariile acuzării şi apărării în acest caz.

Şereş a fost condamnat, în 3 decembrie 2013, de instanţa supremă, la şase ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

În acelaşi dosar, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracţional.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 11 ani de închisoare pentru spionaj, precum şi patru ani şi zece luni pentru iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Dacă pedeapsa rămâne definitivă, Stanchev va sta în detenţie 11 ani.

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional transnaţional.

Decizia a fost contestată de inculpaţi şi de procurorii DIICOT la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în acest dosar.