Cod rutier 2022. Modificările pe care trebuie să le știe toți posesorii de trotinete electrice. Unde este interzisă circulația

Publicat: 08 07. 2022, 18:44
Lovitură pentru proprietarii de trotinete electrice. Sursa: Freepik

Potrivit unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei, staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei.

Proiectul are în vedere condiţiile de folosire a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului Bucureşti.

Amenzi drastice pentru staționarea în locuri interzise cu trotineta electrică

Amenzi  între 200-400 de lei urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar, potrivit Agerpres.

De asemenea, amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei.

 În plus, astfel de amenzi se vor da  şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de  PMB, conform Ziare.com.

Care sunt zonele vizate

Potrivit modificărilor făcute prin OUG 1/2022 orice persoană care conduce o trotinetă electrică sau o bicicletă fără mijloace de iluminare, poate fi amendată. Constituie contravenție „Conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte”.

Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât şi de către utilizatori, este interzisă: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în  staţiile de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale, se mai arată în sursa citată.