Cod roșu și cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară. Echipele Apelor Române sunt pregătite să intervină cu formații și utilaje în zonele de risc

Cod roșu și cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară. Echipele Apelor Române sunt pregătite să intervină cu formații și utilaje în zonele de risc

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod roșu cu posibile depășiri ale cotelor de pericol, respectiv cod portocaliu – care a fost valabil până la ora 12 -cu depășirea cotelor de inundație pe mai multe râuri din țară, arată un comunicat emis, miercuri, de către Administrația Națională Apele Române, care a anunțat că echipele instituției sunt pregătite să intervină cu formații și utilaje în zonele expuse riscului la inundații.

Comunicatul Apelor Române. Cod roșu și cod portocaliu pe mai multe râuri din țară. Echipele sunt pregătite să intervină

Echipele Apelor Române sunt pregătite să intervină cu formații și utilaje în zonele expuse riscului la inundații

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, precum și a propagării viiturilor, Institutul Național de Hidorologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD ROȘU cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL (până astăzi, la ora 14.00), respectiv COD PORTOCALIU, cu depășirea COTELOR DE INUNDAŢIE până astăzi, la ora 12:00.

În acest interval:

  • COD ROȘU: pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Orăștie – amonte S.H. Brănișca, Strei – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu Râul Mare, județul Hunedoara; fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Valea Luncanilor.
  • COD PORTOCALIU: pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Uz – amonte confluență cu râul Nicorești, județul Bacău; Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Doftenița și pe unele râuri mici din sectorul aferent S.H. Târgu Ocna.

În acest interval, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri

Echipele Apelor Române prin Administrația Bazinală de Apă Mureș acordă sprijin autorităților locale în localitatea Călan, județul Hunedoara, intervenind cu 1500 de saci și cu o formație de lucru pentru protejarea oamenilor și a locuințelor acestora.

Directorul General al A.N. „Apele Române”, ERVIN MOLNAR, coordonează echipele de intervenție ale Apelor Române care sunt pregătite să acționeze prin formaţiile de lucru cu utilajele din dotare, acolo unde situația o impune. Totodată, echipele de intervenție ale Apelor Române acordă sprijin nemijlocit , autorităților locale, pentru deblocarea albiilor şi asigurarea secţiunilor de scurgere.

În zonele vizate de avertizarea COD Roșu, personalul operativ este pregătit de intervenție cu materiale și echipamente, pentru diminuarea efectelor produse de inundații.

Specialiștii A.N. „Apele Române” monitorizează permanent situația hidrologică și supraveghează lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, fiind aplicate cu strictețe regulamentele de exploatare în condiții de ape mari.

Autorităţile locale sunt rugate să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Specialiștii A.N. „Apele Române” solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

„Populația trebuie să asculte de îndemnurile autorităților locale și cele ale IJSU și să înțeleagă că este esențială viața lor și a semenilor săi”, a declarat ERVIN MOLNAR, directorul General al A.N. „Apele Române”.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu informații suplimentare., precum și cu reactualizarea prognozei hidrologice.

Vremea rea face prăpăd în România. Drumuri blocate și gospodării inundate în Capitală și alte zone din țară

Meteorologii susțin că țara va fi marcată de precipitații abundente până la sfârșitul săptămânii, iar vremea rea și-a făcut deja resimțite primele efecte. La marginea Capitalei, șoseaua din Mogoșoaia a fost pur și simplu inundată. Cum două mașini au rămas blocate în zonă, echipele ISU au intervenit, iar traficul a fost deviat.

Probleme mari au existat și în județele Ilfov, Maramureș, Covasna și Botoșani, unde ploile torențiale au făcut prăpăd, inundând gospodării și provocând alunecări de teren.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”