Cod roșu de temperaturi extreme în București și în alte zone din sudul țării. Sunt în vigoare și Coduri galbene și portocalii de caniculă și disconfort termic (VIDEO)

Cod roșu de temperaturi extreme în București și în alte zone din sudul țării. Sunt în vigoare și Coduri galbene și portocalii de caniculă și disconfort termic (VIDEO)
Image by Joe from Pixabay

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde, a declarat Iris Răducanu, meteorolog ANM, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Iris Răducanu (ANM), pe B1 TV, despre atenționările meteorologice din țară

„Valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Dacă pe parcursul zilei de astăzi estul țării, vestul, sudul se vor afla sub incidența unui Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, temperaturi în general de 34-37 de grade și minime de 18-23 de grade, pe parcursul zilei de mâine și a celei de miercuri va intra în vigoare un Cod roșu – mâine, pentru județele din sudul Olteniei și sudul Munteniei, inclusiv Municipiul București, iar miercuri pentru județele din sudul și estul Munteniei, sud-estul Moldovei și sud-vestul Dobrogei. În aceste zone ne așteptăm la temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade. Acolo, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Vorbim de două zile, inclusiv în Municipiul București, cu temperaturi de peste 40 de grade”, a spus meteorologul ANM.

„Mâine va fi în vigoare și un Cod portocaliu pentru sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei și vestul Dobrogei, acolo unde temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade. Restul țării se va afla sub incidența unui Cod galben de căldură, de caniculă. Acolo vom avea temperaturi maxime de 33 și 37 de grade”, a adăugat Iris Răducanu.

„Pe parcursul zilei de miercuri, Codul portocaliu va viza sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei, centrul și sud-vestul Moldovei, acolo unde, de asemenea, se vor atinge maxime de 37-39 de grade. Codul galben se va restrânge pe parcursul zilei de miercuri, va mai viza doar nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei, și litoralul”, a continuat ea.

„În această noapte avem și o atenționare meteorologică Cod galben ce vizează instabilitatea atmosferică temporar accentuată. Aceasta va intra în vigoare la ora 22 și va fi valabilă până mâine, la ora 10, pentru vestul, nord-vestul și centrul țării, acolo unde așteptăm vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, cu cantități de apă în intervale scurte de timp de 20-25 de l/mp și izolat peste 30-40 de l/mp”, a mai declarat meteorologul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`