Alertă de cod roșu în pădurile din 27 de județe din România. Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României în urma tăierilor ilegale.
Experţii de la Ministerul Mediului, împreună cu cei de la World Wide Fund for Nature (WWFN), au realizat o hartă cu zonele de risc pentru tăierile ilegale de păduri. Cele mai multe defrișări se fac în județele Dâmboviţa, Argeş, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş, potrivit Ministerului Mediului.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat pentru gândul că harta de risc va avea un rol important inclusiv în protejarea pădurilor din România.
„Harta ne ajută pe toţi, în momentul în care ştim exact zona unde s-a tăiat ilegal, unde s-a defrişat ilegal, de exemplu, ştim exact şi unde trebuie să împădurim. Şi nu numai pentru terenurile degradate, dar şi pentru terenurile de unde s-a tăiat”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că activitatea de control a personalului silvic va avea fi orientată în funcţie de zonele de risc.
Pe de altă parte, în câteva luni, pădurile vor fi apărate de circa 550 de inspectori de la Garda Forestieră care vor avea în dotare, pe lângă uniforme speciale, şi pistol cu bile şi baston cu electroşocuri, la fel ca şi inspectorii de la Antifraudă de la ANAF. Inspectorii de la Garda Forestieră vor avea la dispoziţie pentru deplasare maşini de teren cu girofar.