Cod roșu de inundații pentru mai multe râuri din județul Mureș

Cod roșu de inundații pentru mai multe râuri din județul Mureș

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri seara, o atenţionare Cod roşu de inundaţii, valabilă în următoarele ore pe râuri din judeţul Maramureş.

Potrivit hidrologilor, până sâmbătă, la ora 1:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior amonte S.H. Strâmtura, judeţul Maramureş.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior amonte confluenţă cu râul Boicu.

ANM a prelungit codul galben de vijelii

Ploile nu ne părăsesc nici în zilele următoare, potrivit meteorologilor. Administraţiei Naţionale de Meteorologie a emis pe 12 iunie o avertizare potrivit căreia codul galbel de vijelii, grindină și ploi torențiale, care trebuia să ia sfârșit pe 13 iunie, se va prelungii până pe 15 iunie. Conform informațiilor oferite de sursa citată anterior, codul galben va pune stăpânire pe întreaga țară.

Cod galben de vijelii, grindină și ploi torențiale

Codul galben de vijelii, grindină și ploi torențiale, care trebuia să i-a sfârșit sâmbătă 13 iunie, ora 10:00, s-a prelungit. Administraţiei Naţionale de Meteorologie a emis o avertizare vineri, ora 10:00, potrivit căreia întreaga țară de va afla sub cod galben de ploi începând cu 12 iunie, ora 10:00, până luni de dimineață, 15 iunie, ora 10:00.

În intervalul menționat, cu precădere în regiunile estice, nordice și centrale, precum și în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

„În cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării”, ne anunță meteorologii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`