Coaliţia a decis sprijinirea comasării alegerilor. Flutur: Vom face o economie de 23 milioane euro

Publicat: 05 12. 2011, 10:39
Foto: evz.ro

Coaliția a decis luni sprijinirea Legii privind comasarea alegerilor locale și parlamentare în 2012, precum și a Legii privind promovarea magistraților la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege înainte de Crăciun.

Prim-vicepreședintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat că proiectul de lege este menit să reducă perioada de campanie electorală, precum și reducerea cheltuielor aferente.

„În Coaliția de guvernare s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizarea și desfășurarea alegerilor locale și parlamentare simultan, la sfârșitul anului 2012. Vom stabili și forma în care vom promova acest proiect de lege. Dorim reducerea cheltuielilor referitoare la alegeri, am avut în vedere să scurtăm perioada de campanie. Noi dorim să scurtăm perioada campaniei electorale pentru a ne concentra pe alte probleme, dar vom face și o economie de circa 23 de milioane de euro. Prin acest proiect de lege dorim să creăm condițiile de infrastructură de organizare simultană a alegerilor. Alegerile vor avea loc într-o singură zi, la sfârșitul anului viitor, data exactă urmând să fie hotărâtă printr-o Hotărâre de Guvern”, a declarat prim-vicepreședintele PDL, Gheorghe Flutur.

Acesta a precizat că proiectul de lege presupune anumite restricții precum:

-o persoană nu poate să candideze pentru funcția de primar și pentru președinte în Consiliul Județean

-o persoană nu poate să candideze pentru funcția de primar și pentru deputat sau senator

-o persoană nu poate să candideze pentru funcția de președinte de Consiliu Județean și pentru deputat sau senator.

Gheorghe Flutur: Coaliția sprijină comasarea alegerilor în 2012

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />

Membrii coaliției de guvernare au convenit pe 14 noiembrie  asupra comasării alegerilor locale și parlamentare din noiembrie 2012 cu reducerea numărului de parlamentari, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori. Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane. În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.

În privinţa numirilor în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac a declarat, la începutul lunii noiembrie, că analizează varianta promovării unui nou proiect de lege, după ce Parlamentul a respins un proiect de act normativ pe această temă.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a respins, în luna octombrie, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani ca judecător sau procuror, au obţinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar, s-au remarcat în activitatea profesională.