Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri
UPDATE, 12 ianuarie, ora 15 //Guvernul Cîțu a aprobat prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile, începând de miercuri, 13 ianuarie 2021.
„Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în forma introdusă pe agenda ședinței de Guvern”, se arată în comunicatul Executivului de la Palatul Victoria.
Știrea inițială //Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, Hotărârea nr. 3 din 11 ianuarie 2021, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 ianuarie. Potrivit autorităților, vor fi prelungite și măsurilepentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent.
Cel mai recent bilanț prezentat de Grupul de Comunicare Strategică plasează România la un număr total de673.271 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de600.710 pacienți au fost declarați vindecați. În țara noastră, campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie, iar luni, 11 ianuarie, autoritățile române au primit o a patra tranșă de vaccin de la Pfizer și BioNTech.
CNSU propune prelungire stării de alertă. Măsurile anti-coronavirus aplicate până în prezent, prelungite și ele
„Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecțieîn spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacelede transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, încondițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se arată în Anexa la HCNSU nr. 3 din 2021, care cuprinde măsurile propuse pentru aplicare pe perioada stării de alertă.
Totodată, se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise și deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea,saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli sau corturi deevenimente.
CNSU propune și menținerea carantinei de noapte, sau mai exact a măsurii care interzice circulația în afara locuinței, în toate localitățile și pentru toate persoanele, în intervalul orar 23 – 5 dimineața. Există o serie de excepții specifice:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şilocul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nicirealizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sauefectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cumar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport depersoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare acălătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului,asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unuimembru de familie.
Totodată, se propune menținerea interdicției de circulație în interiorul localitățilorpentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nuaparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.