CNSU propune prelungirea stării de alertă. Măștile de protecție medicale sau FFP2, obligatorii în toate spațiile publice închise și deschise

CNSU propune prelungirea stării de alertă. Măștile de protecție medicale sau FFP2, obligatorii în toate spațiile publice închise și deschise
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Olivier Donnars

UPDATE: Guvernul Ciucă a adoptat măsurile propuse de CNSU, deci ele vor intra în vigoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile și noi măsuri anti-COVID. Deciziile trebuie adoptate și de Guvern pentru a intra în vigoare.

CNSU vrea prelungirea stării de alertă în contextul crizei COVID

Astfel, în cadrul unei ședine de miercuri, membrii CNSU au decis să propună prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din 8 ianuarie.

„Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate”, se mai arată în Hotărârea CNSU cu numărul 1.

Măștile textile NU mai sunt acceptate

Ca noutate, dacă Guvernul Ciucă aprobă măsurile propuse acum de CNSU, măștile textile nu vor mai fi acceptate. Astfel, în spațiile publice deschise și închise vor trebui folosite doar măștile medicale sau cele FFP2.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se arată în Hotărârea CNSU.

Exceptate sunt următoaee categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3
metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării
distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței
de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive

Alte măsuri propuse de CNSU vizează organizarea competițiilor sportive, funcționarea cinematografelor și a sălilor de spectacole, precum și desfășurare concertelor în aer liber.

HCNSU nr. 1 05.01.2022 prelungire alerta
Anexa la HCNSU nr 1 din 05.01.2022 masuri prelungire

România a intrat practic în valul COVID Omicron

Deciziile sunt luate în contextul în care Rmânia a înregistrat, marți, aproape 4.000 de noi cazuri COVID, dublu față de ziua precedentă.

Bilanțul crizei sanitare a crescut la 1.816.956 de infectări, din care 1.745.012 persoane vindecate și 58.866 de decese.

Specialiștii avertizează că Omicron, varianta responsabilă de noul val pandemic, afectează mai ales copiii și tineri. Tocmai de aceea, ei au criticat mai ales decizia autorităților de a redeschide școlile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie