CNSU, o nouă hotărâre: Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Persoanele venite din zonele respective trebuie să prezinte un test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2 (DOCUMENT)

Publicat: 04 02. 2021, 22:00
Sursa foto: Pixabay

UPDATE, 4 februarie, ora 22 // Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat ulterior șiHotărârea nr. 7 din 4 februarie 2021, care vine în completarea celei anterioare și stipulează atât o serie de excepții de la regula privind prezentarea testului negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, cât și termene de intrare în vigoare pentru noile dispoziții.

Știrea inițială //Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 6 din 4 februarie 2021 pentru aprobarea listei țărilor, zonelor sau teritoriilor curisc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Potrivit autorităților, persoanele care vin în țara noastră din zonele respective trebuie să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

O nouă hotărâre adoptată de CNSU. A fost actualizată lista țărilor de risc epidemiologic

Vestea vine în contextul în care, la nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 105 milioane, la circa o săptămână distanță de momentul în caredepășea borna de 100 de milioane. Peste 2,2 milioane de persoane testate pozitiv au decedat, în timp ce mai bine de 76,7 milioane s-au vindecat, arată datele centralizate joi de Worldometer.

Până astăzi, 4 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 738.152 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată bilanțul prezentat joi de Grupul de Comunicare Strategică, care a precizat că684.095 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot până astăzi, la nivel național, 18.675 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie cu vaccinul de la Pfizer și BioNTech, iar astăzi a început și administrarea serului Moderna la nivel național.

„Menționăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%”, au precizat autoritățile.

Țara noastrăva primi, vineri, a treia tranșă de vaccin anti-COVID-19 de laModerna, constând în 42.000 de doze.