Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere Curții de Apel București să constate că Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a fost colaborator al Securității, informează Ziare.com. Asta după ce Colegiul CNSAS a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care este consemnată calitatea de colaborator a lui Isărescu.
Procedura prevede că instanța trebuie să fie chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului CNSAS.
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, se precizează în comunicatul transmis de CNSAS după ședința de săptămâna trecută.
Potrivit Ziare.com, punctul trei al comunicatului face referire la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Foto: ziare.com
În martie 2017, jurnaliștii de la România Liberă dezvăluiau că șeful BNR ar fi fost colaborator al Securității, folosind numele de cod ”Manole”. În acea perioadă CNSAS nu putea să facă verificări cu privire la calitatea de colaborator al guvernatorului Băncii Naționale a României. Ulterior, însă, legea a fost modificată în Parlament, persoana care deține șefia BNR fiind inclusă în rândul celor a căror calitate de colaboratori ai fostei Securități poate fi verificată.
Mugur Isărescu se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Misiunile sale ar fi vizat diplomaţi străni, în special britanici sau americani. În notele sale ar fi apărut și referiri la colegii săi de la Institutul de Economie Mondială. Printre aceşti se numără şi Eugen Dijmănescu. Raportul oferit despre acesta a fost unul pozitiv, cel din urmă fiind numit om cu înalte calităţi moral-politice.
Întrebat în urmă cu trei ani în legătură cu activitatea sa de dinainte de 1989, Mugur Isărescu a negat că ar fi făcut poliţie politică.
”Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva! Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”, a declarat Isărescu, potrivit bnr.ro.
De altfel, în 2002, Isărescu a primit o decizie de necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.
Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din Europa fiind numit la șefia BNR în 1990. El a îndeplinit și funcția de prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000.