CNSAS cere Curții de Apel București să constate că șeful BNR Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității

CNSAS cere Curții de Apel București să constate că șeful BNR Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere Curții de Apel București să constate că Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), a fost colaborator al Securității, informează Ziare.com. Asta după ce Colegiul CNSAS a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care este consemnată calitatea de colaborator a lui Isărescu.

CNSAS cere instanței să constate că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității

Procedura prevede că instanța trebuie să fie chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului CNSAS.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, se precizează în comunicatul transmis de CNSAS după ședința de săptămâna trecută.

Potrivit Ziare.com, punctul trei al comunicatului face referire la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Foto: ziare.com

Mugur Isărescu a negat că a fost colaborator al Securității

În martie 2017, jurnaliștii de la România Liberă dezvăluiau că șeful BNR ar fi fost colaborator al Securității, folosind numele de cod ”Manole”. În acea perioadă CNSAS nu putea să facă verificări cu privire la calitatea de colaborator al guvernatorului Băncii Naționale a României. Ulterior, însă, legea a fost modificată în Parlament, persoana care deține șefia BNR fiind inclusă în rândul celor a căror calitate de colaboratori ai fostei Securități poate fi verificată.

Mugur Isărescu se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Misiunile sale ar fi vizat diplomaţi străni, în special britanici sau americani. În notele sale ar fi apărut și referiri la colegii săi de la Institutul de Economie Mondială. Printre aceşti se numără şi Eugen Dijmănescu. Raportul oferit despre acesta a fost unul pozitiv, cel din urmă fiind numit om cu înalte calităţi moral-politice.

Întrebat în urmă cu trei ani în legătură cu activitatea sa de dinainte de 1989, Mugur Isărescu a negat că ar fi făcut poliţie politică.

”Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva! Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”, a declarat Isărescu, potrivit bnr.ro.

De altfel, în 2002, Isărescu a primit o decizie de necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din Europa fiind numit la șefia BNR în 1990. El a îndeplinit și funcția de prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)