Florian Bichir, membru al CNSAS, susține că se lucrează la foc continuu pentru deconspirarea celor care au făcut poliție politică. Bichir a declarat la „Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu că la Colegiu lucrează efectiv 43 de investigatori, iar arhiva este formată din 23 de kilometri liniari de dosare ale fostei securități.
“Săptămânal deconspirăm circa 20-30 de colaboratori ai Securităţii şi trimitem în instanţă, aşa cum ne obligă legea noastră de funcţionare, cam 5-8 ofiţeri. Ne facem treaba, dar presa vrea numai nume cunoscute, peşti mari. O să mai vină şi din ăştia. Mai avem mult de muncă”, spune Bichir în interviul postat pe Evenimentul zilei.
“Avem 28 de kilometri liniari de arhivă, adică dacă pui dosar lângă dosar e jumătate din distanţa Bucureşti – Ploieşti, şi doar 236 de angajaţi. Bine, pe schemă sunt 300, dar din aceştia, fizic, doar 43 de la Direcţia Investigaţii se ocupă de instrumentarea cazurilor. Şi doar 7 consilieri juridici!”, adaugă acesta.
În perioada 2008-2014 au fost trimiși în instanţă 58 de parlamentari sau candidaţi la acestă funcţie, 33 de aleşi locali şi 47 de magistraţi, dar și 72 de ofiţeri care ocupau funcţii publice.
“Nu protejăm pe nimeni”, spune Bichir.
Traian Băsescu a contribuit în mare parte la dezvoltarea CNSAS. Fostul președinte a făcut presiuni pentru ca acest Colegiu să-și poată desfășura activitatea în condiții democratice.
“Până în 2005 am primit 19.064 volume, ceva ridicol. Ne place, nu ne place, la presiunea preşedintelui Traian Băsescu am primit „grosul”, 1,3 milioane de dosare. Ca să fiu corect până la capăt, ne-a sprijinit mult şi Călin Popescu Tăriceanu care era prim-ministru în acea perioadă. Trebuie să lucrăm cu adevărul! La fel de adevărat este că avem o relaţie excelentă cu ceilalţi deţinători de fonduri arhivistice: SRI, SIE, SIA”, a precizat Florian Bichir.