CNCAV: Rapelul e asigurat pentru toate persoanele care au primit prima doză de vaccin. Deocamdată, nu se pune problema de amânare. El poate fi făcut şi la 42 de zile

CNCAV: Rapelul e asigurat pentru toate persoanele care au primit prima doză de vaccin. Deocamdată, nu se pune problema de amânare. El poate fi făcut şi la 42 de zile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, vineri, că România a primit pe 18 ianuarie o tranșă mai mică de vaccin anticoronavirus, prin urmare există o diferenţă între numărul de doze disponibile și numărul de persoane programate în următoarele trei săptămâni. CNCAV a ținut, totuși, să precizeze că doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Dacă, totuși, va fi nevoie să se amâne administrarea celei de-a doua doze pentru unele persoane, Comitetul precizează că aceasta poate fi făcută și la 42 de zile de la prima doză, fără ca eficacitatea vaccinului să fie diminuată.

CNCAV, precizări despre vaccinarea anti-COVID-19 și efectuarea rapelului

„Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având în vedere ritmul vaccinărilor şi scăderea numărului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie, cu 51,3% (o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment există o diferenţă între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni şi numărul dozelor existente în stoc. Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranşele alocate săptămânal pentru România, aşa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană”, a transmis, vineri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comitetul a citat apoi din prospect și din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora „efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacităţii”.

Dacă, totuși, se va impune amânarea rapelului, „persoana este anunţată, în mod automat, când este programată la rapel şi nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”.

Valeriu Gheorghiță: Suntem cu dozele de vaccin aproape pe fix – cât avem pe stoc, atât vom folosi

Joi, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, pentru B1 TV, că suntem cam la limită cu dozele de vaccin.

„Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se pătrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție. Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a explicat medicul militar.

Acesta a mai precizat că dacă nu respectăm numărul de persoane programate, riscăm să nu mai avem doze pentru rapel.

Valeriu Gheorghiță a subliniat apoi că persoanele vaccinate trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție anticoronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`