Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu șapte ani, a anunțat, vineri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Decizia este prevăzută într-o hotărâre a Guvernului.
”Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.
Această măsură vine în contextul în care, în acest an, ar fi expirat valabilitatea cardurilor de sănătate ale aproximativ 4,2 milioane de români. În 2021, alte 10 milioane de carduri de sănătate vor expira, precizează reprezentanții CNAS.
Potrivit președintelui CNAS, Adela Cojan, prin prelungirea valabilității acestor carduri se va face o economie de peste 30 de milioane de euro.
„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat președintele CNAS.
Concret, costurile aferente rescririle noilor certificate digitale pentru cardurile de sănătate se ridică la aproximativ 550.000 lei. Pe de altă parte retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate ar fi costat 14,2 milioane de carduri de sănătate, se precizează în comunicatul citat.
”Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.
Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, mai transmis reprezentanții CNAS.
Folosirea cardului de sănătate a fost suspendată în perioada stării de urgență, instituită în România pe fondul epidemiei de coronavirus. Conform unei hotărâri de Guvern, în timpul stării de urgență, cadrelor medicale le-a fost permisă consultarea pacienților simptomatici la distanță, prin mijloace de comunicare electronică, la cerințeleCasei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic”, se arată în hotărârea Guvernului.
De altfel, la începutul lunii martie, la câteva săptămîni de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în țara noastră și cu câteva zile înainte de instituirea stării de urgență, sistemul informatic de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cedat. Până la remedierea situației, medicii au lucrat în sistem off-line.
Amintim, în acest context, că în vara anului trecut, Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost blocată timp de 36 de zile, iar cardul de sănătate nu a funcționat sau a avut probleme serioase de accesare.