Compania Naţională de Autostrăzi și Drumuri se laudă cu lucrări intense la şantierul Orăştie – Sibiu. Compania a publicat pe pagina sa de Facebook imagini cu utilajele care lucrează de zor, deşi contractul cu filma italiană care a construit un tronson de autostradă a fost reziliat, iar acest lucru poate duce la mari întârzieri, transmite B1TV.
„Vieţile a mii de oameni care au circulat pe lotul 3 de autostradă Orăştie-Sibiu între Sibiu şi Deva, în perioada 14 noiembrie 2014 – 7 septembrie 2015, au fost puse în pericol de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România", se arată în raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Dan Costescu.
În 2014, care a fost an electoral pentru alegerile prezidenţiale, a fost inaugurat acest lot de autostradă. Inaugurarea a avut totusi loc deşi cu numai 4 zile înainte, în urma verificării lucrărilor, CNADNR a constatat că fâşia nou construită avea deja fisuri.
Contractul cu compana italiană Salini-Impregilo pentru lotul Salişte-Cunta a fost reziliat în ianuarie 2016, iar anunţul a fost făcut tot de ministrul Transporturilor, Dan Costescu.
CNADNR se laudă că muncește de zor, deși lucrările au fost oprite și reluate la şantierul Orăştie – Sibiu
#DIRECT_ONE_lasg0n#
„Am primit analizele şi expertizele, ele arată în principiu acelaşi lucru: materialele de construcţie nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini, lucrările nu sunt corespunzatoare, proiectul nu a fost respectat. Am solicitat conducerii CNADNR să examineze solutiile. Compania a anunţat rezilierea contractului cu actualul constructor, se va demara o cerere de ofertă pentru selectarea unui nou constructor care să remedieze deficienţele. Termenul este august, în septembrie, practic, se va putea relua traficul pe autostradă", a spus Dan Costescu, ministrul Transporturilor.
Autostrada Orăştie – Sibiu are planificată ca dată de finalizare trimestrul III din 2018.
Costul lucrărilor rămase se ridică la 92,4 milioane euro, potrivit unui document al Ministerului Fondurilor Europene.
Proiectul Autostrăzii Orăştie – Sibiu prevede construirea a 82,07 kilometri de şosea. Comisia Europeană a decis, în 2011, să finanţeze proiectul cu 510 milioane de euro.
Autostrada a fost împărţită în 4 loturi: 1 şi 2 au fost deschise traficului în 2013. Loturile 3 şi 4 au fost deschise traficului în 2014, dar lotul 3, Salişte – Cunta, face obiectul unei anchete penale după ce, pe o porţiune din zona viaductului Aciliu, au apărut fisurile adânci.
Procurorii DNA au deschis un dosar penal, iar în urma scandalului declanşat, directorul CNADRN Narcis Neaga şi-a pierdut funcţia, fiind cercetat de DNA pentru abuz în serviciu.