Cripta de sub biserica „Schimbarea la față” din Cluj va fi inclusă în circuitul turistic al orașului.
„Cripta este foarte bine păstrată. Trebuie doar igienizat spațiul, amenajate scări, refăcută podeaua și introdus un sistem de iluminare adecvat”, afirmă Teodor Lazăr, preotul paroh al bisericii sub care se află aceasta.
Se pare că nu se știu foarte multe detalii despre criptă, relatează Adevărul. „Despre existenţa ei nu s-a ştiut aproape un secol. Biserica de pe Bulevardul Eroilor este franciscană, iar Papa a reuşit să-i oblige pe franciscani să cedeze lăcaşul greco-catolicilor prin anii 1930, când s-a constituit şi Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Cedarea s-a lovit de rezistenţa, temporară, a călugărilor franciscani, care, înainte de a se preda, au blocat accesul spre criptă”, a povestit istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Cripta a fost descoperită accidental, în urmă cu 14 ani, când s-au făcut lucrări si studii pentru a determina de unde provine igrasia bisericii. Muncitorii au decuptat un panou în podea și au introdus un bec pentru a lumina subsolul. Apoi, un muncitor a coborât și a dat peste morminte. Ulterior, spațiul din subsol a fost complet explorat și astfel s-a găsit și intrarea „oficială” în criptă, cea zidită la repezeală de ultimii călugări minoriți.
În criptă sunt înmormântate personalități locale care aparțin tutror etniilor, iar mormintele sunt foarte bine conservate. Acolo își au locul de veci familiile nobiliare Bogdanfi, Csiki, Toroczkai şi Kornis.
Cei dornici să viziteze cripta trebuie să știe, însă, că aceasta va fi introdusăîn circuitul turistic peste aproximativ doi ani, în funcție de buget.