Furtunile de vaară sunt normale pentru această perioadă ca tip de fenomene, însă intensitatea lor și a precipitațiilor, precum și felul în care ajung să genereze episoade de grindină și alte manifestări severe reprezintă un aspect neobișnuit, a explicat climatologul Roxana Bojariu, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Întrebată dacă furtunile din țară sunt fenomene normale, având în vedere că este luna iunie, sau mai degrabă ele ies din tiparul firesc, experta a spus: „Ca tip de fenomene, sunt normale pentru această perioadă din an furtunile de vară, în anotimpul cald, pentru că avem cumulizări foarte importante, sunt ceva până la urmă obișnuit, dar există și un aspect neobișnuit, intensitatea acestor furtuni și intensitatea precipitațiilor, felul în care aceste furtuni ajung să genereze mai departe episoade de grindină și alte „manifestări severe, intensificări de vânt foarte puternice”.
Intensificările acestea, manifestările mult mai severe sunt legate de schimbarea climei. Vorbim de surse de umiditate mult mai importante. Acum, dacă ne uităm pe hărțile noastre, vedem că și Marea Mediterană, și Marea Neagră au temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. E un fenomen de evaporație intensificat, o atmosferă caldă în general care ține o cantitate mai mare de vapori de apă și acești vapori de apă pe condiții specifice evident că precipită mai multă apă de ploaie”, a continuat Roxana Bojariu.
Climatologul spune că inundanțiile urbane încep să devină și ele ceva obișnuit.
„Avem aceste inundații rapide, aceste viituri rapide, inundații urbane pentru că și omul, pe lângă intervenția la scară globală cu creșterea concentrației gazelor cu efect de seră, la nivel local nu se adaptează și, de exemplu, în oraș avem această izolare a solului față de atmosferă și atunci apa nu are unde să se infiltreze și evident că scurgerea de suprafață devine și mai însemnată. Inundațiile urbane deja, din păcate, vedeți că încep să devină și ele ceva obișnuit, deși nu ar trebui”, a adăugat Roxana Bojariu.
„Vorbim aici de fenomene la scară mare, care pe de o parte amplifică precipitațiile în condiții specifice, dar în regiuni alăturate ai secetă, pentru că totul se face acum cu o severitate mai mare datorită energiei pe care o avem în sistem în plus, o cantitate sporită de căldură și umiditate”, a mai spus climatologul.