Râurile au secat în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii în 2023, punând în pericol aprovizionarea globală cu apă, au arătat datele culese de climatologi, anunță The Guardian.
În ultimii cinci ani, au existat niveluri mai scăzute decât media pe tot globul, iar rezervele au fost, de asemenea, scăzute, potrivit raportului Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) privind starea resurselor globale de apă.
În 2023, peste 50% din bazinele hidrografice globale au prezentat condiții anormale, majoritatea fiind deficitare. Acest lucru a fost similar în 2022 și 2021.
Zonele care se confruntă cu secetă severă și condiții scăzute de deversare a râului includ teritorii mari din America de Nord, Centrală și de Sud; de exemplu, râurile Amazon și Mississippi au avut niveluri record scăzute ale apei.
De cealaltă parte a globului, în Asia și Oceania, marile bazine ale râurilor Gange, Brahmaputra și Mekong au experimentat condiții mai scăzute decât cele normale aproape pe întregul teritoriu al bazinului.
2023 a fost cel mai secetos an înregistrat, cu râuri secate și țări care se confruntă cu secete, dar a adus și inundații devastatoare pe tot globul.
Extremele au fost influențate, potrivit OMM, de tranziția de la La Niña la El Niño la jumătatea anului 2023.
Acestea sunt modele meteorologice care apar în mod natural; El Niño se referă la temperaturile peste medie de la suprafața mării care se dezvoltă periodic în Pacificul ecuatorial est-central, în timp ce La Niña se referă la răcirea periodică din acele zone.
Cu toate acestea, oamenii de știință spun că defalcarea climei exacerbează impactul acestor fenomene meteorologice și le face mai dificil de prezis. Zonele care s-au confruntat cu inundații au inclus coasta de est a Africii, Insula de Nord a Noii Zeelande și Filipine.
În Regatul Unit, Irlanda, Finlanda și Suedia, a existat un debit peste normal, adică volumul de apă care curge printr-un râu la un moment dat.
„Apa este canarul din mina schimbărilor climatice”, a spus secretarul general al OMM, Celeste Saulo. „Primim semnale de primejdie sub formă de precipitații din ce în ce mai extreme, inundații și secete, care afectează vieți, ecosisteme și economii.
Topirea gheții și a ghețarilor amenință securitatea apei pe termen lung pentru multe milioane de oameni. Și totuși nu luăm măsurile urgente necesare.
Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. De asemenea, a devenit mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme tot mai mari de apă, fie prea multă, fie prea puțină. O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, ceea ce este favorabil ploilor abundente. Evaporarea mai rapidă și uscarea solurilor agravează condițiile de secetă”, a adăugat ea.