Clericul iranian Mansouri Gholam Reza s-a sinucis, potrivit procurorilor care au clasat dosarul privind decesul său

Publicat: 04 09. 2020, 17:28
Inquam Photos / Octav Ganea

Clericul iranian Mansouri Gholam Reza, găsit mort în incinta Hotelului Duke din Capitală, s-a sinucis, este concluzia procurorilor. Astfel că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus clasarea dosarului având ca obiect decesul cetăţeanului iranian, survenit pe 19 iunie.

„La data de 03.09.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus clasarea cauzei având ca obiect decesul cetăţeanului iranian Mansouri Gholam Reza, survenit la data de 19.06.2020 în incinta Hotelului Duke din Bucureşti. Pentru a dispune astfel, procurorii au stabilit că Mansouri Gholam Reza s-a precipitat de la etajul 5 al hotelului prin iluminatorul interior, de la o înălţime de 20 de metri, lovindu-se de podeaua de la parterul hotelului, decedând pe loc, la ora 14:27:56, ca urmare a leziunilor incompatibile cu viaţa, acţiunile sale constituind un act suicidar”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Anchetatorii susţin că iranianul eliberase camera ocupată de la etajul 6 al hotelului şi îndeplinise formalităţile de plecare, după care a urcat cu liftul de la parter până la etajul 5.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că nicio altă persoană nu a fost implicată în decesul clericului iranian, acesta fiind singurul client al hotelului..

La data producerii evenimentului, Mansouri Gholam Reza era implicat într-o procedură de extrădare aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, fiind supus măsurii preventive a controlului judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara şi obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie conform unui program de supraveghere.

Identitatea cadavrului a fost stabilită în baza paşaportului găsit în vestimentaţia acestuia şi a înscrisurilor obţinute de la hotel, respectiv de la instanţa de judecată.

„Pentru stabilirea situaţiei de fapt menţionate mai sus, procurorii au avut în vedere, în principal, următoarele: constatările efectuate şi probele ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, declaraţiile martorilor, raportul medico-legal de necropsie, înscrisurile obţinute de la Curtea de Apel Bucureşti, de la Biroul supravegheri judiciare şi de la Hotelul Duke, imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în hotel, datele extrase din telefoanele mobile şi datele obţinute de la operatorii de telefonie mobilă”, precizează Parchetul.

Gholam Reza Mansouri, în vârstă de 52 de ani, a fost prins pe 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol.

El era dat în urmărire internațională de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție. Mai concret, Mansouri era acuzat în țara sa că ar fi luat mită 500.000 de euro pentru a scăpa de închisoare un oficial din Teheran.

De asemenea, Militanții pentru drepturile omului l-au acuzat de tortură și încarcerarea ziariștilor independenți din Iran. Asta pentru că, în calitatea de judecător, clericul a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.

Însă România nu a fost de acord iniţial cu extrădarea în Iran. În schimb l-au pus pe Mansouri sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi ţara. Gholem Reza Mansouri urma să afle pe 10 iulie verdictul Curții de Apel București în privința extrădării sale, cerută de guvernul din Iran, anunţă Europa Liberă.