Jurnalistul Mălin Bot face o analiză a evoluției Educației românești în cei 25 de ani de democrație, acuzându-i pe politicienii postdecembriști că au etalat un dispreț imposibil de înțeles pentru profesori și învățământ.
“Dascălii au rămas de caruță. Salariile de mizerie pe care statul le platește dascălilor sunt completate cu o politizare excesivă și toxică a sistemului de învațământ care produce tot felul de anomalii.”, scrie Bot într-un articol publicat pe EVZ.
Promovările se fac pe criterii politice, în detrimentul schimbari în bine a sistemului.
“În aceste condiții sunt ținuți departe de școala foarte mulți tineri care ar putea să aducă un plus de valoare sistemului și efectele se văd tot mai clar de la an la an.
Calitatea generațiilor noi pe care le produce educația românească este tot mai slabă. Nu numai notele tot mai slabe rezultate din evaluările naționale și examenele de maturitate denotă direcția în care mergem. Probleme grave ale societății, agravate de la an la an, sunt produse tot pentru că școala este demolată de contextul nociv care îndepărtează de catedră tot mai mulți oamenii de calitate. Politicienii care își bat joc de profesori și de școală de 25 de ani nu sunt capabili să priceapă că etalează o atitudine care ne poate distruge viitorul. Nimic nu se poate schimba în bine, dacă statul nu investește masiv în educație, dacă nu atrage oameni de calitate în școli și nu construiește un sistem corect de promovare în sistem bazat numai pe competențe.”, consideră jurnalistul.
Aleșii ne-au îndemnat, în cei 25 de ani de democrație originală românească, să speram schimbari în bine.
”Înainte de alegeri se caută locomotive electorale și se vând „lideri” politici providențiali care promit să rezolve toate problemele cu soluții minune. După alegeri, societatea se uită la învingător ca la un Mesia de la care se așteaptă să rezolve toate problemele grave care ne afectează. Toți cei care fac asta greșesc pentru că și acest tip de atitudine ne distruge viitorul.
Educația funcționează fără rost la cote de avarie, cu oameni tot mai slabi și produce generații tot mai ratate. Suntem într-un cerc vicios care ne poate distruge total viitorul. Prima schimbare de care avem nevoie este să pricepem toți riscul acesta uriaș la care ne expunem.”, ami srie Mălin Bot.