„Clanul Leilor”. O grupare întrerupe orele online cu intervenții obscene, iar adesea profesorii nu reușesc să îi excludă din videoconferință (VIDEO)

„Clanul Leilor”. O grupare întrerupe orele online cu intervenții obscene, iar adesea profesorii nu reușesc să îi excludă din videoconferință (VIDEO)
foto: Pixabay

O grupare de pe Internet denumită „Clanul Leilor” a pătruns în mai multe ore online și le-a întrerupt prin intervenții obscene, în ultimele luni. Fondatorii grupului sunt încă necunoscuți, dar membrii săi perturbă cursurile virtuale cu ajutorul linkurilor și parolelor oferite, cel mai probabil, chiar de elevii clasei în cauză, potrivit Educație Privată.

„Clanul Leilor”întrerupe orele online cu intervenții obscene

Gruparea își filmează intervențiile, care de cele mai multe ori conțin obscenități, și le publică pe YouTube, unde au adunat sute de mii de vizualizări. De altfel, contul „Clanul Leilor” de pe platformă a strâns deja peste 22.000 de vizualizări.

Reacția cadrelor didactice care cad victime „raidurilor” este, de cele mai multe ori, una de stupoare. Mai mult decât atât, profesorii nici nu prea reușesc să îi elimine pe intruși din sesiunile video, în condițiile în care nu au setat videocoferința astfel încât să dețină controlul asupra intervențiilor.

„Clanul Leilor” își organizează „raidurile” – termen folosit chiar de ei, potrivit discuțiilor surprinse de publicație – pe platforma Discord, sub coordonarea unuipersonaj a cărui identitate online asumată este „Valentin Mihai”.

Cum anul școlar a debutat luni, 14 septembrie, în zilele premergătoare membrii clanului s-au pregătit pentru misiuni, la clasele unde cursurile se desfășoară în sistem online.

Regulile pentru predarea online, publicate în Monitorul Oficial

Înainte ca noul an școlar să înceapă, regulile pentru predarea în sistem online au fost publicate în Monitorul Oficial,sub formaOrdinului nr. 545 din 10 septembrie 2020, pentru aprobareaMetodologiei-cadruprivind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al Internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Potrivit metodologiei, participanții la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului au următoarele obligații:

  • răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/platformei educaționale informatice;
  • de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;
  • de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date.

Conform lit. a) din primul articol al metodologiei, „prinpărintese înțelege părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minor”, iar „prinparticipant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, persoana prevăzută lalit. a)sau un membru al familiei în grija/supravegherea căruia este încredințat elevul minor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`