Scandalul cireșelor toxice: Fructe cu pesticide, încă la vânzare. Autoritățile ascund numele importatorului (VIDEO)
Fructele etichetate greșit și retrase din supermarketurile din România la începutul acestei săptămâni erau pline de pesticide, este anunțul șocant făcut chiar de autorități. În urma analizelor, în fructe s-a descoperit o cantitate nepermis de mare dintr-un pesticid nou, căruia nu i se cunosc încă efectele. Doar o treime din lotul contaminat a fost retras de pe piață. Restul, mai mult de jumătate de tonă de cireșe, se află încă la vânzare, informează B1 TV.Și, totuși, în plin scandal, nici Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, ANAF ori alte instituții abilitate nu au facut până acum public numele importatorului.
Descoperirea insecticidului dimetoat a fost făcută întâmplător. Testele de laborator au arătat o concentrație de 0,03 miligrame la kilogram, în condițiile în care limita maximă admisă este de 0,02 miligrame la kilogram.
Reprezentanții ANSVSA spun că în supermarketuri a ajuns un lot de 1400 de kilograme de cireșe, dar că au reușit să oprească de la vânzare peste 500 de kilograme. Celelalte cireșe, fie s-au vândut, fie sunt încă în magazine. Dimetoat, folosit ca să alunge insectele, este periculos atunci când este ingerat în cantități mari. Substanța poate da inclusiv o senzație de epuizare, provoacă vărsături sau dureri abdominale iar în cazul copiilor, substanța le poate stopa dezvoltarea.
„Consumatorii riscă probleme grave de sănătate, intoxicații alimentare, stări alergice, depinde de istoricul medical, iar în timp consumul de alimente cu pesticide duce la cancer, în diferite forme”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
Spălarea fructelor mai elimină din substanță, dar nu integral, spun specialiștii. De la începutul anului, până în luna aprilie, au fost verificate aproape cinci mii de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din alte țări. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.