Circa 6,2 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 pe tot globul. Evoluția pandemiei de coronavirus și cele mai recente măsuri. LIVE UPDATE
Circa 6,2 milioane de persoane din toată lumea au fost diagnosticate cu COVID-19, boala infecțioasă provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, care era descoperită în premieră în finalul anului 2020, la Wuhan, China. Din numărul total de pacienți testați pozitiv, peste 371.000 au murit, în timp ce mai bine de 2,7 milioane s-au vindecat. Astfel, la ora actuală, pe glob există în jur de 3 milioane de cazuri active, potrivit datelor centralizate duminică de Worldometer.
SUA, Brazilia, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, India și Turcia sunt națiunile cu cel mai mare număr de îmbolnăviri depistate, dar toate datele trebuie interpretate prin prisma numărului de locuitori, dar și al ritmului de testare. Spre exemplu, autoritățile americane au confirmat peste 1,8 milioane de cazuri de COVID-19, dar au o populație 328 de milioane de oameni și 17 milioane de teste. În schimb, cu o populație de doar 144 de milioane de locuitori și 10 milioane de teste, autoritățile ruse au depistat pozitiv 406.000 de persoane.
Evoluția pandemiei de coronavirus la nivel global. LIVE UPDATE
UPDATE, 31 mai, ora 21:Suedianu a raportat niciun deces pe fond de infecție cu coronavirus în ultimele 24 de ore, într-o premieră din 13 martie și până acum, susține autoritatea sanitară suedeză, duminică, dar statistica trebuie privită cu prudență pentru că adesea sunt întârzieri în raportarea datelor pe timp de weekend, potrivitReuters.
UPDATE, 31 mai, ora 17:Peste 8 din 10 pasageri ai vaselor de croazieră care au fost testați pozitiv pentru infecția cuCOVID-19nu au prezentat simptome.
UPDATE, 31 mai, ora 17:Papa Francisca declarat duminică că oamenii sunt mai importanți decât economia, în contextul în care țările decid tot mai repede să relaxeze măsurile și să redeschidă activitățile economice, în numeroase sectoare care au fost blocate din cauza pandemieiCOVID-19.
UPDATE, 31 mai, 14.30:Dominic Raab, șeful diplomației britanice, a apărat „atenta”relaxare a restricțiilorde carantină dinMarea Britanie, explicând că a fost „pasul corect de făcut în acest moment”, relateazăReuters.
UPDATE, 31 mai, 13.30:Premierul socialistPedro Sanchezle-a confirmat președinților din comunitățile autonome ale Spaniei că va cere o a șasea și, totodată, ultima prelungire a stării de alarmă de pe teritoriul Regatului, potrivitEl Pais, care notează că, miercuri, Congresul spaniol va da un vot în acest sens, iar situația excepțională de pe teritoriul țării va fi extinsă până în 21 iunie.
UPDATE, 31 mai, 12.30:Numărul persoanelor infectate deCOVID-19înRusiaa depășit 400.000 de cazuri. Autoritățile de la Moscova au raportat, în ultimul bilanț 9.268 de cazuri noi deCOVID-19, ridicând numărul total la nivel național la 405.843 de infectări, scrieReuters.
COVID-19 în România. Efectele epidemiei și măsurile luate de autorități
UPDATE, 31 mai, ora 21:Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de sâmbătă, a fost facilitată revenirea în țară a 21 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Liban și a 11 cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne.
UPDATE, 31 mai, ora 21:Ministrul de Externe,Bogdan Aurescua transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care vorbește despre contextul reprezentat de pandemia deCOVID-19și provocările pe care aceasta le-a adus celor din străinătate. Potrivit luiBogdan Aurescu, misiunea cea mai importantă aMAE, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite.
UPDATE, 31 mai, ora 21:MediculVirgil Musta, șeful secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a comentat pe Facebook evoluția pandemiei de COVID-19, în contextul în care au trecut două săptămâni de la aplicarea primelor măsuri de relaxare a restricțiilor în România. Acesta a ținut să precizeze că numărul cazurilor noi de COVID-19 a continuat să scadă în Românxia, iar acest lucru se datorează responsabilității populației. Cu toate acestea, medicul a ținut să precizeze că recomandările și măsurile de protecție trebuie în continuare respectate.
UPDATE, 31 mai, ora 17:Forfotă mare pe litoralul românesc, ca în vremurile bune. Vestea că restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirusvor fi relaxatede luni, 1 iunie, i-a activat pe cei care au afaceri la malul Mării Negre. Se fac ultimele pregătiri, iar plajele sunt curățate. Hotelierii sunt nerăbdători să primească turiști și îi asigură că au luat măsuri de siguranță suplimentare, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Industria hotelieră a pierdut aproximativ 240 de milioane de euro în ultimele trei luni, potrivit B1 TV.
UPDATE, 31 mai, ora 17:PreședinteleKlaus Iohannisși soția sa, Carmen, au participat la slujba de duminică de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Sibiu, în ceea ce a fost prima ieșire publică a cuplului prezidențial de la impunerea restricțiilor pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit B1 TV.
UPDATE, 31 mai, 14.30:Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică, într-o intervenție televizată, că reforma din Sănătate pe care intenționează să o realizeze va conduce la “desfacerea caracatiței” din întreg sistemul medical din România.
UPDATE, 31 mai, 14.30:Ministrul Sănătății a comentat duminică ultimul bilanț al pandemiei deCOVID-19în România, raportat duminică de Grupul de Comunicare Strategică, precizând că acesta confirmă faptul că România se află pe o pantă descendentă a pandemiei deCOVID-19. Totodată, Nelu Tătaru a precizat că după 14 zile urmează să fie analizate efectelemăsurilor de relaxare anunțate pentru data de 1 iunie, urmând ca pe data de 15 iunie să fie anunțate un posibil nou pachet de măsuri de relaxare a restricțiilor.
UPDATE, 31 mai, 13.30:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, ora 13, că 19.257 de persoane au fost confirmate cu boala infecțioasăCOVID-19, dintre care 124 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 439.197 de teste pentrucoronavirusprelucrate. Dacă 13.256 de pacienți au fost declarați vindecați și externați după ce au contractat SARS-CoV-2, alți 160 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară, iar 1.262 au murit. Cel mai recent bilanț al autorităților arată că, pe teritoriul României, 2.330 de oameni sunt în carantină instituționalizată, iar alți 95.456 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Reamintim că de luni, 1 iunie, la nivel național va intra în vigoareo nouă etapă de relaxarea restricțiilor.
UPDATE, 31 mai, 12.30:Elevii din anii terminali se întorc la școală, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de examenele finale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Pentru ca revenirea la școală să fie sigură, atât în ce privește sănătatea elevilor, cât și a profesorilor, reprezentanții unităților școlare vor trebui să pună în aplicare reguli sanitare stricte.
UPDATE, 31 mai, 12.30:Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul, a transmis premierulLudovic Orban, duminică, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, într-unmesaj specialîn care nu i-a omis nici pe „frații noștri de peste Prut”, cetățenii Republicii Moldova.
UPDATE, 31 mai, 12.30:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, că alți trei pacienți infectați cu noulcoronavirusau murit la nivel național, astfel că bilanțul total al deceselor legate deCOVID-19înregistrate în România a ajuns la 1.262. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), ultimele victime raportate de autorități proveneau din județele Buzău, Dolj și Teleorman.