Circa 5,6 milioane de persoane confirmate cu COVID-19 în toată lumea. Efectele pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri luate de autorități. LIVE UPDATE

Circa 5,6 milioane de persoane confirmate cu COVID-19 în toată lumea. Efectele pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri luate de autorități. LIVE UPDATE
Foto: Pixabay

Aproape 5,6 milioane de persoane din toată lumea au fost confirmate cu boala infecțioasă COVID-19. Bilanțul deceselor înregistrate în rândul pacienților depistați cu infecție cu coronavirus este de circa 348.000, în timp ce numărul vindecărilor a trecut de 2,3 milioane. Astfel, potrivit datelor centralizate marți dimineață de Worldometer, mai există 2,8 milioane de cazuri active la nivel global.

SUA, națiunea cu un ritm de testare fără egal pe glob, are 1,7 milioane de cazuri confirmate de COVID-19, la mai bine de 15 milioane de teste. Cu peste 350.000 de îmbolnăviri fiecare, Brazilia și Rusia sunt următoarele state în ierarhia celor mai afectate state din lume, deși, spre exemplu, autoritățile braziliene nu au atins încă nici măcar 1 milion de teste.

Europa are și ea aproape 2 milioane de cazuri confirmate de COVID-19, într-un bilanț în care sunt adunate și datele înregistrate în Rusia. Din zona occidentală a continentului, Spania este națiunea care a resimțit cel mai puternic efectele pandemiei, cu peste 282.000 de pacienți diagnosticați cu infecție cu coronavirus, la 3,5 milioane de teste. Marea Britanie și Italia au și ele, la rândul lor, peste 261.000 de bolnavi de COVID-19 fiecare.

Pandemia de coronavirus la nivel global

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți, într-o informare, că, în prezent,Americaeste noul epicentru al pandemiei decoronavirus, în timp ce un studiu american prognozează decese în Brazilia și alte țări dinAmericaLatină până în august.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Autoritățile ruse au anunțat,marți,că cel puțin 101cadre medicale au decedat pe teritoriul țariiîn contextulepidemiei declanșate de noul coronavirus, fiind prima statistică oficială de acest fel de la începutul pandemiei, relateazăAFP.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Premierul olandezMark Ruttea anunțat, luni, că mama lui a murit recent și că nu a putut să o viziteze înainte ca aceasta să decedeze fiindcă a respectatmăsurile de restricțieimpuse pentru a combate răspândirea noului coronavirus, printre acestea numărându-se și interzicerea vizitelor la azilurile de bătrâni, conformThe Guardian.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Oficiul pentru Statistică Națională al Marii Britanii a declarat, marți, că 42.173 de persoane suspecte sau confirmate cu noulcoronavirusau murit în Anglia și Țara Galilor începând cu 15 mai, bilanțul total ajungând la 47.343. Acesta include date anterioare din Scoția, Irlanda de Nord, precum și decese recente din spitalele din Anglia.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:În timpul unei slujbe religioase dintr-o biserică baptistă din orașul german Frankfurt a izbucnit un nou focar de infecție cuCOVID-19, care a condus la infectarea a 112 persoane, iar numărul cazurilor continuă să crească pe măsură ce sunt investigate noi lanțuri de transmitere a coronavirusului, scrie hotnews.ro. Potrivit șefului autorității sanitare locale, sâmbătă au fost depistate 40 de cazuri noi de infectare care ulterioar a ajuns la 150 de persoane testate pozitiv. În două săptămâni au luat parte la serviciul religios aproximativ 180 de persone, scrieDW.com.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Virginia Raggi, edilul Romei, capitala Italiei, a semnat o ordonanţă care prevede amenzi între 25 de euro şi 500 de euro celor care aruncă pe stradă măştile sau mănuşile folosite ca protecţie împotriva nouluicoronavirusului.

UPDATE, 26 mai, ora 23.50:Guvernul spaniol a decretat zece zile de doliu naţional, începând de miercuri, un omagiu adus cetățenilor care au murit din cauza Covid-19. Steagurile urmează să fie coborâte în bernă, atât la sediile oficiale, cât şi pe ambarcaţiunile Marinei spaniole. Această perioadă de doliu se va încheia printr-o ceremonie naţională condusă de către regele Felipe al VI-lea, transmiteReuters.

UPDATE, 26 mai, ora 16:Autoritățile germane se pregătesc să treacă la pasul următor în privința relaxării restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de Covid-19. Oficialii nemți vor să relaxeze distanţarea socială – începând de la 29 iunie -, cu o săptămână înainte de data prevăzută iniţial. De asemenea, este prevăzută ridicarea restricțiilor de deplasare pentru 31 de ţări din Europa la jumătatea lui iunie, inclusiv România, dezvăluie marţi presa germană.

UPDATE, 26 mai, ora 16:Preşedintele Adunării Naţionale franceze Richard Ferrand şi omologul său german, Wolfgang Schäuble, au avut, marți, o întrevedere pe tema redeschiderii frontierelor, închise din cauza pandemiei Covid-19.Cei doi oficiali europeni susțin redeschidere cât mai rapid posibil a frontierelor între statele membre ale Uniunii Europene (UE). O redeschidere a frontierelor este programată, în prezent, în interiorul frontierelor UE, începând de la mijlocul lui iunie.

UPDATE, 26 mai, ora 16:Ministerul brazilian al Sănătăţii a anunțat că hidroclorochina, un derivat al clorochinei, nu va fi eliminată din schema de tratament pentru pacienții infectați cuCOVID-19, în ciuda deciziei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a suspenda temporar teste clinice din cauza efectelor adverse periculoase.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că suspendăfolosirea hidroxiclorochinei în studiul global cu privire la tratamentele pentru COVID-19, anunță oficialii, luni. Donald Trump este unul dintre promotorii hidroxiclorochinei, afirmând că el însuși o folosește pentru prevenirea îmbolnăvirii, iar președintele SUA se află într-un conflict deschis cu OMS, amenințând curetragerea americanilor, și i-a dat un ultimatum de 30 de zile. De altfel, Casa Albăînghețasedeja finanțarea către OMS, pe care a numit-o „marioneta Chinei”, în condițiile în care Statele Unite erau principalul donator al entității..

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Focarele de coronavirus dinChinaau surprins secvențe fără precedent din cum funcționează un sistem extins de supraveghere video, pe măsură ce stațiile de monitorizare s-au rebranduit în „camere de război” cu COVID-19, pentru a verifica mișcările oamenilor și a limita răspândirea bolii infecțioase. Reamintim că statul comunist a raportatprimele îmbolnăviriprovocate de SARS-CoV-2 din lume și se află în centrulacuzațiilor SUA.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Controversatul doctor francez, profesorulDidier Raoultcontinuă să apere medicamentul antiviral hidroxiclorochina și cloroquina, în ciuda faptului că OMS a oprit testarea sa pe pacienți din cauza efectelor adverse. Medicul a devenit celebru în Franța în timpul crizeiCOVID-19pentru convingerile sale controversate și a fost vizitat de către președintele Emmanuel Macron.

UPDATE, 26 mai, ora 9:Imunitatea până la o reinfecție din cauza noului coronavirus poate dura doar șase luni, potrivit unui studiu al Universității din Amsterdam. Acesta pune la îndoială eficiența introducerii „pașapoartelor de imunitate”, pe care unele guverne doresc să le aplice în cazul persoanelor vindecate deCOVID-19pornind de la ipoteza că acestea nu pot fi reinfectate și sunt liberi să ajute economia să-și revină din blocaj.

UPDATE, 26 mai, ora 9:Țările unde infecțiile cu coronavirus sunt în declin, s-ar putea confrunta cu „un al doilea vârf imediat” dacă relaxează prea devreme restricțiile pentru limitarea răspâdirii COVID-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), luni.

UPDATE, 26 mai, ora 9:O testare masivă a populației pentruCOVID-19s-a desfășurat în ultimele zile înWuhan, orașul dinChinaunde se crede că a izbucnit pandemia. Mai exacct autoritățile au anunțat că, în ultimele zece zile, au testat pentrucoronaviruspeste 9 milioane de persoane, cifră care reprezintă 85% din populația orașului cu 11 milioane de locuitori.

Efectele crizei COVID-19 în România și ultimele măsuri

UPDATE, 26 mai, ora 16:Marcel Vela, ministrul de Interne, susține o declarație, miercuri, înSenatul României, unde legiuitorii dezbat și voteazămoțiunea simplăformulată de PSDîmpotriva sa. Demnitarul a subliniat că moțiunea, care se „deschide printr-o știre dovedită a fi falsă”, are un text „plin de ură”, și a subliniat că „virusul nu alege între dreapta și stânga, între PNL și PSD”. Ar mai fi de precizat că, luni, Camera Deputaților vota oaltă moțiune simplăîmpotriva unui ministru liberal, „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, care era îndreptată spre Monica Anisie de la Educație.

UPDATE, 26 mai, ora 16:Arhiepiscopia Tomisului a anunțat încă de săptămâna trecută că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti”. Comunicatul biroului de presă al Arhiepiscopiei se încheia cu îndemnul: „Veniţi de luaţi Lumină!”.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Președintele României,Klaus Iohannis, a convocat o întâlnire de urgență cu liderii PNL și cu o parte dintre miniștrii Guvernului Orban, marți, ora 17, la Vila Lac, iar printre participanți se numără atât premierul, cât și Florin Cîțu, titularul portofoliului din Finanțe Publice. Este de așteptat ca principalii actori ai puterii executive din România să dezbată strategia pentru combaterea crizei COVID-19 și a efectelor sale, astfel că noi măsuri ar putea fi stabilite cu această ocazie.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne,Marcel Vela, va fi dezbătută și supusă la vot marți în Senat. Intitulată „Democraţia românească în derivă. „Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, moțiunea formulată de parlamentarii social-democraţi îl critică pe ministrul de Interne că a falsificat datele despre pandemie și că a încercat să ascundă adevărata dimensiune a crizei COVID-19.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) intenționează să facă o plângere penală împotriva Direcției de Sănătate Publică București (DSPB), în condițiile în care la un centru de îngrijire din Berceni a izbucnit un focar de coronavirus, fiind confirmați cu COVID-19 47 zeci de oameni. Instituția aflată în subordinea Primăriei Capitalei susține că DSPB nu a derulat testele pentru a afla numărul exact de cazuri, așa cum prevede procedura.

UPDATE, 26 mai, ora 12.30:Patriarhia Română se dezice de inițiativaArhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii sunt chemați la biserică pentru a primi Lumina Sfântă, așa cum ar fi făcut cu ocazia slujbei de Paști. Potrivit unui comunicat de presă, Patriarhia Română precizează căadevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști, când Lumina Sfântă a ajuns la mulți români, în ciuda restricțiilor impuse de autorități.

UPDATE, 26 mai, ora 9:Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, este de părere că evoluția caurilor de COVID-19 din România permite luarea unor măsuri suplimentare de relaxare începând cu data de 1 iunie, dacă tendința descrescătoare a cazurilor s eva menține. Pe de altă parte acesta a atras atenția că procedurile și regulile care vor urma aceste măsuri de relaxare vor trebui să fie comunicate din timp populației.

UPDATE, 26 mai, ora 9:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți dimineață, că încă doi pacienți infectați cu noulcoronavirusau murit în România, astfel că numărultotal al deceselor înregistrate în rândul personelor confirmate cuCOVID-19la nivel național a urcat la 1207. Datele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că ultimele victime anunțate de autorități proveneau din județul Ilfov. Cel mai recent bilanț nota că până în prezent, în țară, au fost confirmatepeste 18.000 de cazuride infecție cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară