Circa 2.000 de angajați ai Metrorex protestează în Piața Victoriei: Rămânem fără sporuri, deși lucrăm în aceleași condiții de toxicitate (VIDEO)

Circa 2.000 de angajați ai Metrorex protestează în Piața Victoriei: Rămânem fără sporuri, deși lucrăm în aceleași condiții de toxicitate (VIDEO)

Circa 2.000 de angajați ai Metrorex pichetează, joi, sediul Guvernului, potrivit estimărilor Jandarmeriei Române. Ei acuză că Legea 296 îi lasă pe unii dintre ei fără bonuri de masă, iar de la 1 ianuarie unii vor pierde și o parte din sporuri. Aceștia mai solicită de la Guvern fonduri pentru suplimentarea schemei d epersonal, în condițiile în care unii nu-și pot lua concedii deoarece există deficit de personal pe ramurile lor. Așa că sunt nevoiți să mucnească aproape zi de zi.

Amintim că, în paralel, angajații TAROM amenință cu greva, iar cei de la CFR au anunțat deja greva pentru 27 noiembrie, nemulțumiți de aceeași lege.

De ce protestează angajații de la metrou

„Pichetăm pentru a ne manifesta nemulțumirea față de prevederile Legii 296, care din 1 noiembrie își face efectele. Primul efect e imputarea bonurilor de masă, urmând ca, de la 1 ianuarie, să intre alte prevederi cu tăieri de sporuri. Noi nu lucrăm în alte condiții decât până acum, ci tot în subteran, unde dacă domnii guvernanți nu știu, țin să le spun că nivelul de noxe și de toxicitate e depășit cu până la de opt ori față de nivelul maxim, a declarat, pentru B1 TV, Florin Herda, vicepreședintele Unității Sindicatul Liber Metrou.

El a precizat apoi că de la Guvern au primit promisiuni că vor fi exceptați de la prevederile acestei legi, dar acest lucru nu s-a întamplat: „Nu am fost exceptați în totalitate, iar exceptarea aceasta se aplică discriminatoriu, în ideea în care există acel plafon de 8.000 de lei, adică cei care au salariu net până în 8.000 lei vor primi bonuri, ceilalți nu, deși lucrăm în aceeași condiții”.

Sindicaliștii de la Metrorex reclamă lipsa de personal

„Reprezint ramura mecanicilor, unde am acumulat peste 6.000 de zile de concediu neacordate. Pentru 2023 abia am ajuns la 60% din acordarea concediilor.

Lucrăm în domeniul siguranței circulației, unde avem nevoie de odihnă. Această prestație nu se poate realiza cu 4 – 5 zile libere pe lună. Oamenii au dreptul la concedii de odihnă, ceea ce nu li se poate acorda din lipsă de personal.
Guvernul să ne dea subvenționarea, să ne putem desfășura activitatea în condiții normale”, a mai declarat Florin Herda, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”