Ciorba de perișoare, după rețeta din Maramureș. Ingredientul care îi dă un gust unic acestui preparat

Ciorba de perișoare, după rețeta din Maramureș. Ingredientul care îi dă un gust unic acestui preparat
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Ciorba de perișoare, un preparat tradițional românesc iubit de toată lumea, capătă și mai multă savoare atunci când este făcut după rețeta din Maramureș. Bucătăria veche ardelenească face ca acest preparat să fie renumit pentru multitudinea de gusturi și textura perfectă a perișoarelor.

Ingredientul care face diferența între varianta maramureșeană și celelalte rețete, oferind un gustul distinct

Ciorba de perișoare din Maramureș este o adevărată delicatesă, surprinzând prin gustul unic și echilibrat. Acest preparat este un complex de gusturi simple și autentice, reușind să se facă apreciat chiar și de cei mai greu de mulțumit, la capitolul mâncare.

Ciorba de perișoare din Maramureș vorbește despre tradiția românească, și mai ales despre cea din zona Ardealului,  prin utilizarea tarhonului, o plantă aromată specifică zonei. Această verdeață adaugă o notă ușor acrișoară și picantă, care se îmbină perfect cu gustul dulceag al legumelor și bogăția perișoarelor din carne. Tarhonul, fie proaspăt, fie uscat, oferă o aromă inconfundabilă, ridicând ciorba de perișoare la un alt nivel, potrivit Click.

Ingredientele de care ai nevoie pentru o ciorbă de perișoare ca în Maramureș

500 g carne tocată de porc sau amestec (porc și vită)

1 ceapă mare

1 morcov

1 țelină mică

1 ardei gras

1 păstârnac

2 linguri de orez

1 ou

1 litru de borș (sau zeamă de lămâie pentru acrire)

3 litri apă sau supă de carne

1 legătură de pătrunjel

1 legătură de tarhon proaspăt sau uscat

1 lingură de ulei

Sare și piper după gust

1 legătură de pătrunjel tocat

Modul de preparare

Se curăță și se taie ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul și ardeiul gras în cuburi mici.

Într-o oală mare, se încălzește uleiul și se călește ceapa până devine translucidă, apoi se adaugă restul legumelor (morcov, țelină, păstârnac și ardei gras). Se călesc legumele câteva minute, apoi se adaugă apa sau supa de carne și se lasă să fiarbă la foc mic.

Pentru perișoare, se amestecă, într-un bol, carnea tocată cu oul, orezul, ceapa tocată mărunt, pătrunjelul și se condimentează cu sare și piper. Se modelează amestecul în bile mici, de dimensiunea unei nuci, și se lasă deoparte.

După ce legumele au fiert aproximativ 10-15 minute, se adaugă perișoarele una câte una în ciorbă. Se lasă ciorba să fiarbă la foc mic pentru încă 30 de minute, până când perișoarele sunt gătite complet.

După ce perișoarele sunt fierte, se adaugă borșul (sau zeama de lămâie) și se lasă ciorba să dea în clocot pentru câteva minute.

La final, se adaugă tarhonul proaspăt tocat, care va da ciorbei acel gust distinct maramureșean.

Se oprește focul și se presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Servește ciorba fierbinte, cu o lingură de smântână și ardei iute alături, pentru un plus de savoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:15 - Sfârșitul unei călătorii cosmice sau începutul unui spectacol rar. Apropierea de Soare poate duce la distrugerea cometei Tsuchinshan-ATLAS
20:12 - Bombardamente în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Israel anunță că a vizat sediul central al Hezbollah
20:07 - România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
20:05 - Autorul jafului armat din Iași nu a fost găsit. Angajații băncii au apăsat târziu butonul de panică
19:32 - Ionuț Stroe, despre scenariul ruperii coaliției de guvernare: „Sunt tensiuni, sunt situații extrem de dificile, discuțiile aproape că nu mai există”
19:30 - Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Diana Stoica (USR): E o tâmpenie! Dacă ai o dată în care s-a întâmplat ceva, nu poți să muți parada doar pentru că nu te-a dus capul când ai comasat alegerile, să nu pui fix peste Ziua Națională (VIDEO)
19:20 - Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”
19:13 - Anchetă internă la o multinațională din Timișoara. O angajată s-ar fi sinucis
19:07 - „Este bună doar pentru petreceri”. Care a fost reacția unei turiste britanice după ce a fost sfătuită să nu viziteze România
19:00 - Dan Cristian Popescu (PSD): “Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său la nivel local” (VIDEO)