Ciocolata va fi mai scumpă la finalul acestui an / Cererea din Europa și Asia, afectată de prețurile tot mai mari

Ciocolata va fi mai scumpă la finalul acestui an / Cererea din Europa și Asia, afectată de prețurile tot mai mari
Sursa Foto: Flickr.com

Produsele care conțin cacao, ciocolata și prăjiturile din întreaga lume se vor scumpi mai mult la finalul acestui an. Prețurile ar putea crește și de două ori mai mult.

În ultimul an, pe fondul temerilor că evoluțiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeș și Ghana, cotațiile la cacao au crescut cu 47% .

El Nino, un fenomen meteo, ar putea duce la scumpiri și mai mari. În România, măsurile fiscale care vor intra în vigoare vor aduce alte două lovituri: taxa de zahăr și taxa pe produse bio.

Produsele din cacao, ciocolata și prăjiturile vor fi mai scumpe la finalul anului 2023

Producătorii de ciocolată au avertizat că vor fi posibile noi majorări de prețuri și există semnale că prețurile mai mari vor afecta cererea în Europa și în Asia.

În urma recoltării din cele două recolte anuale de boabe de cacao din Ghana și Coasta de Fildeș, estimările arată o producție mai mică cu aproape 1/5 în comparație cu cea din 2022.

Prețurile pe care cultivatorii din Coasta de Fildeș le vor primi au fost majorate cu 11 procente, cu mult sub estimările acestora, care se așteptau la o majorare de 44%. În schimb, cultivatorii din Ghana vor primi un preț majorat cu 60%, relatează Antena3.ro.

Recoltele de boabe de cacao au fost afectate și de faptul că fermierii s-au confruntat cu prețuri mai mari la îngrășăminte și pesticide. Mulți dintre cultivatori duc o viață sub pragul sărăciei, iar banii pe care îi primesc pe recolte sunt fixați de autorități.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`