Ciocolata cu mai puțin zahăr și mai multă cacao nu este pe gustul românilor, dar maeștrii cofetari îndeamnă românii să adopte un nou comportament de consum pentru că ciocolata belgiană are mai multe beneficii.
Consumul de zahăr este dăunător, dar o pătrățică de ciocolată sau o bomboană pe zi, care nu este foarte dulce, nu îngrașă și nu dă dependență, ci doar oferă un moment de relaxare și plăcere, conform știrileprotv.
Un cofetar belgian stabilit în România spune cum ar trebui să fie o ciocolată bună, iar în primul rând ea nu trebuie să aibă prea mult zahăr.
„Nu prea dulce. Pentru mine e important ca ciocolata să trezească papilele gustative. Când e prea mult zahăr, ele sunt anesteziate, nu simți aroma”, a spus Peter Mees, maestru cofetar.
Cu toate acestea, vesticii prefer ciocolata neagră, cu mult cacao, fiind chiar un produs de nișă.
Având în vedere faptul că tona de cacao a devenit din ce în ce mai scumpă, fiind de 3.600 de dolari anul trecut, și prețurile ciocolatei sunt mai mari. Acesta este alt factor care determină românii să cumpere desertul mai ieftin, care este foarte dulce.
30% din calorii provin din zahărul alb, iar dacă ea este înlocuită cu extract din planta stevia dulce, oamenii pot consuma mai multă ciocolată, fiind permisă chiar și pentru diabetici.
„Spre deosebire de ciocolata cu zahăr, cea cu îndulcitori nu produce dependență. Adică, ne putem limita la două-trei bucățele”, spune Elena Pavel, cofetar.