În mod obișnuit, sacrificarea mieilor are loc în abatoare autorizate. Cu toate acestea, în perioada actuală, dacă oierii au multe animale, pot solicita o derogare pentru a organiza temporar puncte de sacrificare în fermele proprii.
Carnea obținută din aceste sacrificări temporare poate fi vândută numai către consumatori, nu și către alte unități din domeniul alimentar.
Pentru a se asigura că toate condițiile sunt respectate în mod riguros, inspectorii DSVSA Brașov, împreună cu Poliția, efectuează controale în trafic pentru a identifica încălcările normelor de bunăstare și condițiile de transport ale animalelor.
„Se acordă derogări numai pentru această perioadă de timp, respectiv 4 – 15 aprilie, prin care sacrificarea mieilor se va realiza în aceste locuri organizate în condiții legale, amenajări temporare care asigură supraveghere sanitar-veterinară și în care sunt respectate cerințele generale și specifice de igienă pentru alimente, precum și această normă extrem de importantă pentru noi, medicii veterinari, bunăstarea animalelor”, a precizat directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Irina Holerga.