Cinismul producătorilor din domeniul farmaceutic nu ţine cont de nevoile pacienţilor: Revizia prețului, împiedicată de voința politică

Publicat: 10 03. 2015, 12:55
Foto: arpim.ro

Nereguli şi ilegalităţi. Aşa au descris ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS piaţa medicamentelor. Replica a venit de la preşedintele Asociaţiei Române a Producatorilor Internaționali de Medicamente Călin Gălăşeanu (Foto), care spune că voinţa politică este  principalul responsabil pentru această situaţie, pe care  autoritățile din sănătate au prezentat-o în favoarea lor. Miniștrii Sănătății din ultimii cinci ani știau că România cumpără medicamente mai scump decât în alte țări UE şi semnăturile acestor miniștri există pe mai multe documente oficiale. În toată această afacere, marii câștigători sunt distribuitorii de medicamente, mai spune Gălăşeanu.

”Voinţa politică a făcut ca în toţi aceşti ani să nu se facă o revizie de preţ. Voinţa politică a făcut ca în toţi aceşti ani să nu intre niciun medicament nou în România. Voinţa politică a îngheţat cursul de schimb ori de câte ori au dorit. (…) Nu mai avem comisii de specialitate în Ministerul Sănătăţii şi asta a aruncat în aer toată structura aprobării medicamentelor şi toate termenele. (…)  Distribuitorii sunt cei mai câştigaţi în urma deciziei Ministerului Sănătăţii. Hemoragia de medicamente aduse în România se face nu doar prin distribuţie, ci şi la nivel de farmacii şi la nivel de firme de apartament”, a declarat Călin Gălăşeanu într-un interviu pentru HotNews.ro.

Cinismul producătorilor din domeniul farmaceutic nu ţine cont de nevoile pacienţilor, de pe urma cărora obţin venituri uriaşe. Tot ce contează este câştigul, iar singurul vinovat pentru preţurile prea mari ale medicamentelor din ţară este statul, care le cere taxe.

”Discuţiile se calează pe ideea că ministrul Bănicioiu este salvatorul pieţei farmaceutice din România. Şi că vor trata mai mulţi bolnavi. (…) Din 2009 până acum în ţările de referinţă preţurile s-au erodat. În timp ce în Polonia s-au realiniat preţurile, respectiv sunt sub preţurile româneşti, în aceeaşi Polonie nu există taxa clawback”, a mai spus preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.