Cine sunt persoanele care pot să călătorească în jurul lumii fără pașaport / Una dintre acestea nu are nevoie nici de permis

Cine sunt persoanele care pot să călătorească în jurul lumii fără pașaport / Una dintre acestea nu are nevoie nici de permis
Sursa foto: Pixabay

Pașaportul este obligatoriu pentru fiecare persoană atunci când vine vorba despre traversarea frontierelor internaționale. Atât Papa Francisc, cât și Regina Angliei, Camilla, trebuie să aibă pașaport atunci când vor să părăsească țara. Cu toate acestea, trei persoane pot să călătorească în orice țară fără să dețină un pașaport.

Cine sunt persoanele care nu au nevoie de pașaport când vor să călătorească

Printre cele trei persoane care nu trebuie să dețină un pașaport atunci când vor să călătorească sunt Împăratul și Împărăteasa Japoniei. Pașaportul Japoniei este unul dintre cele mai puternice din lume, cetățenii țării putând să viziteze peste 194 de țări fără viză. Monarhul Japoniei nu are nevoie de pașaport pentru a călători în lume. Împăratul Naruhito, al 126-lea conducător al Casei Imperiale a Japoniei, și soția sa, Împărăteasa Masako, au libertatea de a călători în străinătate fără pașaport.

„Ar fi nepotrivit să se elibereze un astfel de pașaport pentru Împărat sau Împărăteasă”, arată Ministerul de Externe al Japoniei și, cu toate acestea, pașapoarte diplomatice au fost emise altor membri ai familiei imperiale, inclusiv Prințul Moștenitor Fumihito și Prințesa Kiko.

Nici Regele Charles al III-lea nu are nevoie de pașaport pentru a călători în lume. Regina Elisabeta a II-a, mama regelui Charles, nu a deținut niciodată un pașaport. Deși monarhul Regatului Unit nu trebuie să dețină un astfel de document, ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Regina Camilla și Prințul William (moștenitorul aparent), trebuie să aibă un pașaport ori de câte ori călătoresc în afara Marii Britanii, scrie stirileprotv.ro.

Regele Charles nici nu are nevoie de un permis de conducere în Regatul Unit sau în străinătate.

Prețul unui pașaport și actele necesare, în 2024

Taxele unui pașaport pot să varieze în funcție de tipul acestuia, dar și de vârsta celui care vrea să intre în posesia documentului.

Pentru un pașaport simplu electronic, taxele sunt de 258 de lei pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani și 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani.

Pentru un pașaport simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Acte necesare pentru pașaport

Începând de anul acesta, modalitatea de a obține un pașaport s-a simplificat. Pentru a evita aglomerația și timpul pierdut la ghișee, autoritățile au introdus și opțiunea de programare online. Procedura decurge rapid dacă știi ce taxe trebuie să plătești și de ce documente ai nevoie.

Pentru persoanele majore cu domiciliul în România, aveți nevoie de:

– cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

-documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

–  paşaportul anterior, dacă acesta există.

În cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar, aveți nevoie de:

– certificatul de naștere al minorului, în original;
– actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al tutorelui legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
– dovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului, în original;
– pașaportul vechi al minorului, dacă acesta există în situația în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)